Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Банка Пиреос отбелязва повишено търсене на злато

28 Септември 2010 / 18:09:51  GRReporter
2910 прочитания

Икономическата криза и страхът от обезценяване на парите накараха гърците да обърнат внимание на старото добро злато. Според информацията на гръцкото издание Имерисия позабравеният инвестиционен продукт злато се оказа изключително търсен в клоновете на банка Пиреос. Превратностите на пазара превърнаха отново златната инвестиция (буквално) в най-предпочитания начин да се предпазим от последиците на развихрилата се кризата, коментират специалистите. Тази седмица цената на златото на световните пазари достигна 1300 долара за унция, като оценката на финансовите анализатори е, че тя може да стигне дори 2300 долара за унция.

Според представител на ING Investment Management цитиран от Нафтемборики, златото вече не е компенсация само за ефекта на инфлацията, а като цяло предпазва инвеститора от какъвто и да е системен риск. С тази увереност, анализаторите очакват неговата цена да продължи да расте, като се шири мнението, че това поетапно повишаване може да продължи около половин година. Икономистът от NBF Financial Стефан Марион пък смята, че цената на златото е далеч от възможно най-високата си стойност. Той оценява, че цената на скъпоценния метал може да се смята за раздута, когато започне да надминава 2000 долара за унция. Това мнение споделя и заместник-председателят и икономист на Blanchard & Company Дейвид Бихъм, който отбелязва, че цената на златото се е движила винаги на по-ниски нива от тези на инфлация от началото на ’80-те години до днес.

Негово е предвиждането, че една унция може да се продава дори за 2200-2300 долара независимо, че в краткосрочен план той предвещава лек спад в цената поради рязкото й повишение в последно време, което се оказа доста драстично. Според специалиста в момента условията на пазара предразполагат постоянното покачване на цената на скъпоценния метал и това най-вероятно ще продължи между три до пет години. Той казва, че за да спадне цената, икономиката на САЩ ще трябва да се стабилизира и доларът да засили своите позиции, а страните от еврозоната да преодолеят колкото се може  в по-голяма степен икономическите трудности – все проблеми, които няма да имат бързо решение.

В същото време стана ясно, че централните банки по света, все по-често задържат златото, като неговата продажба е спаднала с около 40% за последните 12 месеца. Според публикация в Етнос продаденото злато в рамките на еврозоната е с рекордните 96% по-малко от 142 тона злато продадени през изминалата година. Цената на златото в света отбелязва постепено увеличение в последните десет години и това се оценява като най-дългия период на растеж от 1920-та до сега. През 1999 централните банки в света приемат споразумение за ограничение в количеството за продажба на скъпоценния метал, като в началото то е било 400 тона на година, а по-късно ограничението в продажбата е било повишено на 500 тона също на година. Днес поради финансовите проблеми в страните от еврозоната и САЩ, повечето централни банки намалиха до минимум предлаганото злато на пазара, което също неминуемо влияе на неговата цена.

В Гърция скъпоценният метал се предлага единствено от Банката на Гърция и в някои от клоновете на частната търговска банка Пиреос.

Категории: ИкономикаПазаризлато
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus