Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Банка Пиреос купи Геники

20 Октомври 2012 / 12:10:10  GRReporter
1139 прочитания

Банка Пиреос обяви в петък, че е закупила 99,08% от акциите на банка Геники от френската банка Société Générale. Председателят на управителния съвет на Пиреос Михалис Салас заяви, че след закупуването на избрани частни от активите и пасивите на Земеделската банка, банка Пиреос продължава да  играе важна роля в преструктурирането на гръцката банкова система, а придобиването на Геники ще подобри капиталите и източниците на финансиране  на Пиреос.

Основните моменти в договора  са следните:

Общата инвестиция на Société Générale в размер на 444 милиона евро подлежи на положителна актуализация към датата на осъществяване на транзакцията, на базата на нетната стойност (Net Asset Value)  на банка Геники  на 30.09.2012 г. Тази сума ще бъде внесена през годината на приключване на транзакцията и се състои от 2 части. Първата е рекапитализирането на Геники чрез депозит срещу бъдещо увеличаване на акционерния капитал с общ размер 281 млн. евро, както е определен от Националната банка на Гърция. Втората е покриване на облигациите, издадени от банка Пиреос, от страна на Société Générale на обща стойност 163 млн. евро (с вероятна положителна актуализация), които ще дадат достъп или до увеличаване на капитала, водещо до придобиването на 0,5% общия брой  общи акции на Банка Пиреос от Société Générale след приключване на рекапитализирането, или (ако рекапитализирането не е приключило до средата на 2014 г.) ще бъдат превърнати автоматично в капиталови облигации Tier 1, с механизъм за постоянно намаляване (permanent write-down mechanism).

Цената на продажбата на 100%  от акциите, които притежава Société Générale и на претенциите на Société Générale, които съответстват на предплащането срещу бъдещо увеличение на акционерния капитал,  е 1 милион евро. Отбелязва се, че чистата стойност на Геники в края на минали март е била 100 млн. евро. Днес Геники не получава междубанково финансиране от Société Générale, и не се предвижда подобно задължение в бъдеще.

 
С банка Геники Пиреос придобива една напълно рекапитализирана и самофинансираща се банка. Това придобиване, в съчетание с планираната инвестиция в размера на 444 млн. евро ще укрепи стратегическото място на Пиреос и ще я направи по-атрактивна в рамките на консолидацията на банковата система. Пиреос увеличава показателя за капиталовата адекватност с 1,2 процентни единици, засилва ликвидността си с повече от 300 млн. евро, увеличава възможностите за покриване на сумата, която частният сектор ще трябва да покрие в предстоящото увеличаване на акционерния капитал в рамките на рекапитализирането й, засилва водещата си роля на гръцкия банков пазар, държейки 20% от влоговете и 17% от финансирането. Освен това поддържа индекс на заемите спрямо влоговете 124%, подобрява показателя за прогнозно забавено покриване на кредити  от 60% на 56%, увеличава показателя на акумулираните прогнози за кредити от 7,4% на 9,5%

С това придобиване общите активи на група Пиреос ще достигнат 77 милиарда евро, влоговете на клиенти по прогнозни данни ще достигнат 37 млрд, евро.

Групата н Банка Пиреос, която включва банка Геники  и Земеделската банка ATEbank, ще дава работа на 18 000 служители, а мрежата от клонове общо ще наброява 1328, с присъствие в 10 страни, и ще обслужва 6 млн. клиенти.  Финансов съветник на Банка Пиреос по тази сделка е Lazard Frères.

Категории: банка Пиреос банка Геники рекапитализация
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus