Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Банка Пиреос и Ройтерс се сдърпаха за фирмите, свързани с Михалис Салас

03 Април 2012 / 22:04:46  GRReporter
2308 прочитания

Гръцки банкер, скъпи имоти, семейни връзки и съмнителни покупко-продажби са съставките на новия скандал, който се разгоря в Гърция, след като разследващият журналист на Ройтерс Стивън Грей публикува разобличаващ материал за президента на банка Пиреос – Михалис Салас.

В него той разкрива верига от свързани със Салас компании, които купуват скъпи имоти с кредити от Пиреос, след което същите компании ги дават под наем на банката. Малко по-късно имотите биват продадени на наемателя, който в случая е банка Пиреос на двойно по-големи цени. Сред най-необичайните сделки са забъркани дружества, които са управлявани от жената на Салас – София Стайку, дъщеря му Мирто и сина му Георгиос.

Подобен е случаят с атински имот закупен от компания MGS, която е била оглавявана от София Стайку. Недвижимата собственост е била закупена през 2003 за стойостта от 1,1 милиона евро, но за него е бил взет заем от 2,4 милиона евро от Пиреос. След това същият имот бива даден под наем на банката. През април 2006 MGS продава централния столичен имот на бизнесмена от либийски произход Филип Муфаридж, който живее в Лондон за 975 хиляди евро. Девет дни по-късно имотът е бил продаден от Муфаридж на Пиреос банк за 2,65 милиона евро. Когато журналистът на Ройтерс се свързва с него, Муфаридж отрича да има нешо общо със случая. “Никога не съм притежавал имот в Атина. Направено е без моето знание”. Според информацията данните на паспорта му на документацията са били вярни, но не и лондонският му адрес.

Подобна на тази има още няколко сделки, при които са извършени покупко-продажби на недвижими имоти с кредити на банката и от компании, притежание на тясно свързани със Салас лица. Историята излиза на яве миналата година, след като няколко гръцки блога, WikiGreeks.org и Катимерини публикуват документ, в който се твърди, че банка Пиреос е дала кредити на стойност 250 милиона евро, които по-късно са били отписани. Банката завежда дело за клевета срещу бишвата служителка на Пиреос Ангелики Ангулу, която в миналото е била мениджър на клон на финансовата институция. Тя е обвинена в присвояване на средства и разпространяване на невярна информация.

Гръцките компании без значение дали са държавни или частни не са задължени да обявяват публично всичките си акционери. Проверка на Държавен вестник обаче, където компаниите публикуват финансовите си резултати показва тясна връзка между фирми, управлявани от лица. свързани със Салас, между които членове на семейството му и няколко бивши високопоставени служители на Пиреос. Разследването на Стивън Грей сочи, че 11 компании, които са извършвали сделки с Пиреос са били управлявани от членове на семейството на Салас. Те не само са взимали заеми, за да купуват имоти, но са ги давали под наем за ползване на Пиреос, а след това са ги продавали на трети лица (много често свързани с управлението на банката), които от своя страна са ги продавали за двойно по-големи суми на Пиреос.

От Ройтерс са потърсили мнението на няколко експерти счетоводители, които са категорични, че договорите за наем между тези фирми е трябвало да се отбележат като “сделки между свързани лица”. Правило, което не е било спазено. В съответствие с Международните стандарти за финансово отчитане (МСФО), приети от Пиреос през 2005 такива сделки трябва да бъдат публично оповестени във финансовите отчети на банката, така че да се изяснят всички потенциални конфликти на интереси.

“Фактът, че има членове на семейството в борда на директорите на компанията, с която банката прави бизнес е достатъчна причина да се предположи, че може да има потенциален конфликт на интереси”, казва пред Ройтерс Грант Къркпатрик, който е заместник-ръководителят на отдела за корпоративни отношения към Организация за икономическо сътрудничество и развитие. Вътрешен одит на Пиреос за години е бил извършван от специалистите на PricewaterhouseCoopers, които са отказали коментар пред журналиста.

Докато Стивън Грей е водил своето разследване за съмнителните сделки около Пиреос изглежда, че не е имал голям шанс да получи отговор от семейство Салас. След като неговите разкрития бяха публикувани, реакциите не закъсняха. Пиреос излезе с официално обръщение, в което обвинява, че Грей е използвал данни с неясен произход, за да оклевети Михалис Салас и неговото семейство. В него се отрича въобще някога банката да е взимала уастие в каквито и да е неправомерни действия и заявява: “Дейността на господин Грей и неговият екип подлежи на съдебно разследване преди сегашната публикация , инициирано от Банка Пиреос.”

Категории: ИкономикаКомпании Банка Пиреос Михалис Салас Ройтерс скандал Гърция Стивън Грей разследваща журналистика
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus