Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Бакояни will rock you!

21 Ноември 2010 / 16:11:27  GRReporter
5241 прочитания

Мария Спасова
    В неделната сутрин улиците на Атина са пусти и придвижването е бързо. Когато обаче наближавам сградата на бившия Олимпийски център по бадминтон, започва да се образува трафик. Мнозина са решилите да присъстват на учредяването на новата партия на бившия външен министър и бивш кмет на Атина Дора Бакояни. Рано е, до официално обявения час на старта има 45 минути, но паркингът вече е препълнен с коли.
    Пред залата, а и вътре в нея е пълно с хора от цяла Гърция. Открояват се жителите на остров Крит, облечени в традиционните си униформи и със черни шапки на главите. Всякакви възрасти, всякакво социално положение. Има и деца, но виждам и човек на изкуствено дишане, също намерил сили за политическата проява. Настроението е приповдигнато.
    “Направих един свободен избор на едно ново начало, в което ще има сътрудничество и ще гледаме напред. Днес е радостен ден за гърците, защото не сме малко. Много сме. Всички искаме да допринесем по един демократичен начин за излизането от една криза, която е реална. Да обединим различните мнения, да не си затваряме очите пред истината. Гледам напред с оптимизъм”, разказва на журналистите София Каладзаку. Тя е бивш заместник социален министър от правителството на Костас Караманлис и е една от многото представители на Нова демокрация, които в днешня ден са избрали да подкрепят Дора Бакояни.
    Създаването на Демократичния алианс е първото голямо сътресение в гръцкото политическо пространство след влизането на Международния валутен фонд в страната. Финансовият ураган обикновено променя из основи политическия пейзаж на страните, през които преминава. Дора Бакояни бе изключена от синята партия, на която баща й е почетен председател, защото подкрепи с гласа си в парламент сключването на споразумението с МВФ, Европейския съюз и Европейската централна банка.
    Появяват се и други познати лица от Нова демокрация. В центъра по бадминтон влизат депутатът Христос Маркоянакис, който открито подкрепяше бившата външна министърка, както и колегата му независим депутат Костас Килкидис. Когато се появява и колата на Дора Бакояни множеството я посреща с ръкопляскания и скандирания. Дъщерята на Константинос Мицотакис бавно си пробива път към входа на залата, която е препълнена. Няма място дори за правостоящите. А когато тя влиза вътре, като политическо заклинание и предзнаменование за бурни събития гръмва култовото парче на Queen “We will rock you”.
    “Това ще бъде една формация на сдържаните мнения и на конкретните решения”, заяви от трибуната Дора Бакояни. Речта й продължава около час. Прекъсвана е често от ръкопляскания и възгласи. Говори за стотиците хиляди частни служители, които са загубили работата си, за професионалистите на свободна практика, чиито доходи се сриват, споменава и държавните служители и признава, че страната преживява труден момент. “Ние казваме Не на Гърция на хленчещите и оплакващите се. Ние можем, кадърни сме, издръжливи сме и ще успеем”, свучи гласът от трибуната.
    Оживление има не само в залата, но и във фоайетата на бившия център по бадминтон. Хиляди хора записват имената си в новоучредената партия. Но на опашките пред списъците няма изнервеност и ожесточеност, хората са спокойни и общителни. В средата на централното фоайе има елегантна статуя на маслинова клонка, по която дошлите оставят личните си послания към политика: “Дора, с тебе сме!”, “Кураж!”. “Много хора, голям ентусиазъм. Роди се нещо ново, което ще подейства като катализатор на големите промени, които се задават. Много голям оптимист съм, че на следващите парламентарни избори ще се представим много добре”,  казва евродепутатът Тодорис Скилакакис, който е един от най-близките сътрудници на бившия външен министър. Той не крие колко приятно е изненадан от огромния интерес към новата политическа формация.
    21 ноември безспорно доказа, че симпатизантите на Дора Бакояни са много. Гърците са разочаровани от двете големи политически партии ПАСОК и Нова демокрация, които си разделят по равно отговорността за незавидното състояние на страната в момента. Много наблюдатели смятат, че сега моментът за образуването на нови политически формации е много подходящ. Но има и хора, които се съмняват в политическото бъдеще на Бакояни, защото то ще е бурно. Тя пое предизвикателството и обеща: We Will Rock You!
    Само това обаче ще й донесе ли желания успех?
  

Категории: Дора Бакояни Демократичен алианс учредяване икономическа криза партии
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus