Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

«Бакалин» със 78 млн. евро в Швейцария

21 Януари 2012 / 19:01:34  GRReporter
2151 прочитания

Едър бизнесмен, развиващ дейност в областта на веригите супермаркети, е обвинен и то с писмо до финансовия министър Евангелос Венизелос, за нелегалното изнасяне на милиони евро в Швейцария.

Това писмо се намира в ръцете на Венизелос, както и в ръцете на Никос Лекас, началник на Службата за борба с икономическите престъпления. Автор на писмото е човек, който познава отлично отношенията на бизнесмена както с доставчиците му, така и с швейцарските банки.

Въпросният бизнесмен от дълго време финансира Нова Демокрация, и както се посочва в жалбата, членове на партията са го защитавали „със зъби и нокти”, за да не пострада.

Ясно е, че авторът на писмото, който познава доста лица и събития, го изпраща директно на финансовия министър и началника на Службата за борба с икономическите престъпления в Атина, като има предвид, че началникът на Службата в Солун допреди няколко дни бе Христос Папахадзис, който бе арестуван. По очевидни причини изпращането на писмото до него нямаше да има никакъв смисъл. Също така показателен е фактът, че писмото не е изпратено и до Янис Капелерис, бивш началник на Службата за борба с икономическите престъпления, и доскоро главен секретар във финансовото министерство, който бе отстранен заради замесването му в случая с контрабанда на горива.

Плът от плътта

Въпросният бизнесмен, роден малко преди Втората световна война, е сериозен и упорит „наемател в синята кооперация”. Личен приятел на Панайотис Псомиадис, той изисква от служителите си да са отявлени привърженици на Нова Демокрация. През този период, когато всичко се руши, бизнесменът се чувства уязвим, защото опората му във властта не е достатъчна.

И така, както изглежда «патриотът» бизнесмен, за да се подсигури още повече, се е погрижил да финансира, разбира се тайно и на лична основа, висши функционери и на ПАСОК, особено онези, които имат досег с властта.

Поради тази причина от особено значение е фактът, че днешният финансов министър и шефът на Службата за борба с икономическите престъпления държат в ръцете си това писмо и следователно ще се компрометират, ако не пристъпят незабавно към извършването на щателно разследване на този човек.

Хроника на голямата измама

Вече на всички е известно, че най-големият проблем пред икономиката в този момент е, че въпреки драматичното свиване на доходите, цените по рафтовете на супермаркетите остават високи, или дори се увеличават противно на всякаква икономическа логика. Причината е проста.

Търговията с хранителни продукти в Гърция, като имаме предвид, че 70% от потреблението е на вносни продукти, функционира на базата на безмилостни картели.

Или по категории продукти (мляко, млечни произведения, алкохолни напитки, газирани напитки, месо и т. н.), или като картели за търговия, основани на договорки между собствениците на вериги супермаркети с доставчиците от страната и чужбина.

Авторът на писмото до министър Венизелос обяснява, че въпросният едър бизнесмен е успявал в продължение на дълги години да внася в тайна сметка в Швейцария кредитните фактури и фактурите за предоставени услуги, вместо те да бъдат събирани, както би било законно и естествено, от Акционерното дружество, на което при това той е и основен акционер.

Как е действала комбината?

Главен «уредник» на незаконните сделки на едрия бизнесмен е някой си И. М. от Цюрих (в писмото до Евангелос Венизелос е посочено пълното име и адреса му). Освен него, посредник е бил и един сътрудник (агент) на швейцарската банка UBS.

Проблематичен е и фактът, че бащата на И. М. от Цюрих е главен доставчик на веригата супермаркети на бизнесмена, и то във важния отдел на млечните продукти. (В писмото е посочено и названието на фирмата-доставчик, която е известна в цял свят в областта на хранителните продукти).

Според автора на писмото, в резултат от сътрудничеството на тази „триада” бизнесменът е успял в рамките на 2011 да внесе в четири банкови сметки в Швейцария на името на съпругата си, на дъщеря си, на сина си и на негово собствено име, скромната сума от 78 млн. евро.

Заслужава да се спомене фактът, че според автора на писмото, в подземието на луксозната вила на дъщерята на бизнесмена «си почиват» 13 луксозни возила – две Lamborgini, три Ferrari, две Bentley, две Aston Martin, една Combra, два Hammer H2 и накрая едно Bugatti на стойност 1.4000.000 евро.

Тези данни са посочени, за да потвърдят истината в думите на германските кредитори, които неотдавна обвиниха публично гръцките бизнесмени, че не инвестират нито едно евро в Гърция, а напротив трупат по всякакви начини богатства в чужбина.

Пътищата на комбината

От банката в Цюрих до жилището му във Василика (на северната страна на Хортиатис) на единия от „светата троица” - бизнесмена, бащата и сина И. М. - пътят е дълъг.

Конкретното жилище се споменава, защото според писмото до финансовия министър, там се пазят всички банкови преводи, свързани с нелегалните сделки на тримата съдружници, доказателствата за  надценките и измамата.

Категории: бизнесмен вериги супермаркети разследване нелегално изнасяне на капитали швейцарски банки
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus