Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Австрийската енергийна компания Verbund напуска Гърция

23 Декември 2010 / 18:12:56  GRReporter
1285 прочитания

 

Австрийската енергийна компания Verbund обяви, че се оттегля от гръцкия пазар, съобщи Reuters. В официалното съобщение се казва, че дружеството планира да се стреми да намали поетапно своето присъствие на вторичните пазари, между които попада и Гърция, за да се съсредоточи върху петте основни пазари на Австрия, Германия, Италия, Франция и Турция.

Verbund държи 55% от акциите на гръцкото дружество Verbund-APT Energa Hellas, което действа в търговията с електроенергия с ниско напрежение и е най-големият конкурент на държавната НЕК в частния сектор. От гръцка страна в дружеството участва компанията  Energa Hellas, която държи 45% от Verbund-APT Energa Hellas. Според информацията в пресата компанията Energa ще намери друг стратегически съдружник, за да продължи дейността си в Гърция. Според Имерисия вече съществува кандидат, който иска да изкупи 55-те процента на австрийците. Дружеството се казва Herior Holdings Ltd., за които все още няма информация дали са местна компания или чуждестранен инвеститор.

Още през есента на 2010 година управлението на гръцкия клон на Verbund обяви, че местният енергиен пазар отбелязва значителни отклонения. Основните проблеми са свързани с нарушаването на правилата на конкуренция на пазара, като по всичко изглежда, че монополната позиция на гръцката Национална електрическа компания се радва на немалка доза протекционизъм.

Едно от основните нарушения, които австрийските специалисти са отбелязали са свързани с ценообразуването и неспазването на правилата на лоялна конкуренция. Според тях Националната електрическа компания (ДЕИ) продава на неоснователно по-ниски цени ток на определени компании, докато държи по-високи цени за други. Друг проблем е, че държавната компания продава ток на доставчиците с начислено ДДС 23%, а крайните потребители плащат електричеството с ДДС 11%. Според частното дружество повишаването от 50% в последните две години на таксите за ползване на трасетата също са неясни. Verbund са отчели и системно по-високо отчитане на сметките, което в много случаи достига до 30 на сто от реалната стойност.

Общата стойност на неясните разходи е била около 3,5 милион евро, която Verbund са платили след намеса на органа за регулация на енергийния пазар и под заплахата, че ако сумата не бъде изплатена ще последват солени глоби. 

Категории: ИкономикаКомпании Verbund Гърция електричество нередно ценообразуване нелоялна конкуренция
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus