Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Авиокомпаниите намаляват полетите си до Атина

07 Януари 2012 / 13:01:37  GRReporter
1818 прочитания

Авиокомпаниите се готвят за най-лошите месеци от последните години, тъй като намаляването на доходите на гръцките потребители, политическата нестабилност, лошият имидж на страната, както и липсата на гъвкавост в цените за обслужването на полетите, проявявана от международното летище в Атина, създават един отрицателен климат и ограничени очаквания за функционирането на пазара.

Гръцки и чужди авиокомпании сменят тактиката си и се ориентират повече към туризма и сезонните полети, като залагат на приходите през лятото.

В същото време обаче се отчита намаление на летните полети към Атина от чуждестранни авиокомпании.

Авиокомпания Aegean Airlines оставя Берлин и печели Дюселдорф

От 8 януари Aegean Airlines спира полетите си от Атина до международното летище Tегел в Берлин, което досега се свързваше с гръцката столица посредством 4 полета седмично. Така, ако създаденият вакуум не бъде запълнен от някоя друга авиокомпания, по линията Атина – Берлин ще остане само Easyjet, която обаче извършва полети от и до летището Шьонефелд.

Aegean Airlines пък ще остане единствената авиокомпания по маршрута Атина- Дюселдорф, след оттеглянето на 21 януари на Lufthansa, която извършва 5 полета седмично. Вакуумът ще запълни Aegean Airlines, която предвижда 7 полета на седмица, както през зимния, така и през летния период.

Също така Aegean Airlines предвижда “по-сезонни”, и по-обвързани с туризма, а следователно и по-сигурни полети, като например маршрута Керкира – Брюксел, който ще стартира на 1 юни и ще продължи до 30 септември, като се предвижда полетите да бъдат ежедневни. Освен това се развива и маршрутът Ираклио – Брюксел, който ще стартира на 28 май, ще продължи до края на октомври, също с ежедневни полети.

Намалява полетите си авиокомпания KLM - Увеличава ги Olympic

Сред дестинациите за Западна Европа Olympic Air е запазила само маршрута Атина – Амстердам, където се конкурира с KLM и Transavia. Olympic ще удвои за летния период полетите между двете столици, като вместо един полет на ден ще се осъществяват два.

И то защото KLM, която извършва два полета на ден от Атина до Амстердам и обратно, ще намали полетите си до един на ден. Същевременно през летния период low cost Transavia, ще свързва Атина и Амстердам ежедневно, вместо трите полета седмично, които извършва през зимния период.

Също така за летния период Olympic ще увеличи полетите си до и от Букурещ на 9 седмично, маршрут по който ще се конкурира с румънската Tarom.

Olympic ще увеличи през лятото с един полетите си и до Кайро, достигайки 7 полета седмично, където среща стабилната конкуренция на Egypt Air. От своя страна Egypt Air ще увеличи през летния период полетите си до Атина от 7 на 10 полета седмично.

Гръцко-руска “битка”

Между двамата конкуренти по маршрута Атина – Москва Aegean Airlines и Aeroflot ще се “вклини” през лятото и Siberia Airlines, по-известна като S7 Airlines, която ще извършва по един полет седмично. Според лятната си програма Aegean Airlines ще запази 4-те си полета седмично, които извършва и през зимата.

Авиокомпанията обаче ще се сблъска с конкуренцията и на Aeroflot, която ще увеличи летните се полети до Атина от 7 на 11. Гръцката компания ще увеличи пък полетите си по маршрута Солун – Москва, като залага на руската “инвазия” в Халкидики.

Полетите си до Атина ще намали през лятото и Austrian Airlines, като от 11 полета седмично през лятото на 2011, ще извършва 7. Aegean Airlines, която конкурира Austrian Airlines по този маршрут, ще увеличи през лятото полетите си до Виена на 7 седмично, вместо 5 (или 6) през зимния период.

По-малко полети до Атина на чуждестранните авиокомпании

Финландската Blue1 ще извършва един директен полет седмично по линията Атина – Хелзинки в периода 5 май - 29 септември и по три полета седмично в периода 5 юли - 4 август. Въпреки това, дори в пиковия период полетите ще бъдат намалени с един седмично, тъй като през лятото на 2011 бяха извършвани четири.

Също така от три на два ще намали полетите си Croatia Airlines по линията Атина - Дубровник. Същата компания обаче ще стартира през април маршрут Атина – Загреб с два полета седмично, който ще продължи до края на лятото.

Летните си полети ще намали и Aerosvit, като ще запази само един полет седмично вместо два през миналата година по маршрута Одеса – Атина, а Air Baltic ще запази само 4 от 5-те полета, които извършваше през лятото на 2011.

По линията Монреал – Атина Air Canada ще намали летните си полети до два седмично, вместо 3-те през 2011, и няма да увеличи полетите си от Торонто, както възнамеряваше, а ще ги запази на 4 седмично.

И американската United отмени директните си летни полети до Атина, които през 2011 смяташе да пусне. Полетите до гръцката столица ще се извършват със смяна в различни европейски градове от други авиокомпании.

Планирани са обаче и някои нови линии. Италианската Air One ще пусне през май три нови полета седмично до Атина от Венеция, а MEA (Middle East Airlines) ще увеличи летните си полети от Бейрут до Атина на 8 седмично, вместо 6-те, извършвани през 2011.

 

Категории: авиокомпании авиобизнес намалени полети Aegean Airlines Olympic Air
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus