Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Авиокомпаниите Olympic Air и Aegean се сливат до края на годината

12 Февруари 2010 / 11:02:18  GRReporter
962 прочитания

    Основните акционери на двете най-големи гръцки авиокомпании Olympic Air и Aegean са в непрекъснат контакт и уточняват детайлите на евентуално сливане, което ще промени изцяло пейзажа на гръцкия въздушен транспорт, ще се обяви до седмица и ще стане факт до края на годината. Доскоро Андреас Вгенопулос, президент на групировката MIG, която е собственик на Olympic Air сипеше обвинение след обвинение за нелоялност към конкурентите си от Aegean, но напоследък очевидци твърдят, че често флиртувал с колегата си Танос Василакис. Вчера и двамата бизнесмени едновременно излязоха с официално съобщение на атинската борса, че обсъждат възможности за сътрудничество, без обаче да са стигнали до конкретно споразумение, което да може да се обяви.
    Анализаторите припомнят, че евентуалното сливане на двете компании няма да може да стане без одобрението на гръцката Комисия по конкуренцията, както и на Европейската комисия. Източници от двете авиокомпании твърдят, че дялът на гръцките авиокомпании в международните полети е толкова малък, че няма да може да се говори за монополно положение. Не така обаче стоят нещата при вътрешните полети, където двете компании заедно държат 95 на сто от пазара. Двете компании общо обслужват 12 милиона пътници годишно и имат оборот от 1,3 милиарда евро.
    Според гръцките медии двете авиокомпании Olympic Air и Aegean ще държат по 50 на сто от акциите в новата компания, която ще запази името и логото на Olympic като международно наложило се. Запознати обаче припомнят, че в договора за приватизирането на Olympic е записано, че авиокомпанията не може да смени собственика си преди септември 2010. Гръцкото Министерство на транспорта внимателно следи преговорите между Вгенопулос и Василакис без обаче засега да се налага да взима отношение.

Категории: Olympic Aegean сливане ИкономикаКомпании
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus