Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Атинското летище срещу нискобюджетните авиокомпании

09 Февруари 2012 / 13:02:20  GRReporter
1842 прочитания

Атинското летище “Елефтериос Венизелос” е изправено пред една много тежка година, призна главният директор на компанията Международно летище Атина Янис Парасхис. Той вижда като най-голяма заплаха пред гръцкия граждански авиотранспорт изместването на интереса към нискобюджетните авиокомпании, които според него подбиват пазара. “Не можем да искаме летище без пари и с добри услуги”, заявява специалистът прeд журналисти. Парасхис посочва, че в момента авиокомпаниите, които обслужват централното летище в Спата получават най-високо ниво услуги и летищните такси съответстват на качеството. Той обясни, че ако Гърция иска висококачествен туризъм, въвеждането на нискобюджетни компании за въздушен транспорт няма да помогне, за да се достигне тази цел. “Липсва целенасочена стратегия за развитието на туризма и това затруднява сектора”, отбелязва Парасхис.

Въпреки задълбочаващата се криза и рецесията, Международно летище Атина донесе добра печалба на своите акционери през 2011 от около един милиард евро, 750 милиона от които отидоха в държавната хазна. Резултатите са много добри, особено ако се сравнят с тези на други големи летища по Средиземноморието, като това в Испания. ΑΕΝΑ записа загуби от 500 милиона евро за миналата година. “Няма да излезем от кризата без целенасочена политика за управление. В момента гръцките авиокомпании са заплашени, защото предпочитанията отиват към low cost. Това, което не виждат тук е, че вътрешният пазар на Испания се разрушава. Spanair затвори, а Vueling се бори с ракови образувания”, обяснява главният директор на гръцкото централно летище динамиката между нискобюджетните компании и развитието на сектора. Той заявява, че критиките за високите летищни такси на “Елефтериос Венизелос” са безпочвени, защото летището поддържа високо съотношение на цената към качеството.

Ръководството на Атинското летище проявява интерес и към експлоатацията на 34-те регионални летища в страната, които съвсем скоро трябва да се пуснат на търг като част от приватизационната програма на Фонда за развитие на обществената собственост. Крайните решения за инвестиционните проекти ще зависят от начина, по който гръцкото правителство ще избере да раздържави инфраструктурите. “Не е сигурно, че всички регионални летища крият и златни възможности”, отбеляза бизнесменът.

Aтинското летище подкрепи програмата на Европейския съюз за намаление на годишните емисии от въглероден двуокис с 20%, според програмата за зелена Европа 20/20/20. За миналата година летището е успяло да надмине с малко нормата и намалението на отделените вредни газове в атмосферата от развивана дейност е достигнало 21%. На практика това означава, че в атмосферата на Атина има 14 хиляди тона по-малко въглероден диоксид. “Фактът, че все повече летища се присъединяват доброволно към европейската програма за управление и намаляване на въглеродните емисии демонстрира сериозността, с която международната летищна общност се изправя пред предизвикателствата на климатичните изменения и опазването на околната среда”, пояснява Парасхис.

Категории: ИкономикаКомпании атинско летище Елефтериос Венизелос приватизация
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus