Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Атинската община отваря приют за бездомни

30 Декември 2009 / 11:12:14  Мария Спасова
1817 прочитания

Емануела Карастоянова    

    Атинската община ще отвори хотел-приют за бездомни през 2010 година, който ще бъде осветен от Архиепископа на Атина и цяла Гърция Йероним. Това стана ясно по време на подписването на меморандум за сътрудничество в помощ на социално слабите, подписан от главата на гръцката православна църква и кмета на Атина Никитас Какламанис. Приютът ще даде подслон на 70 бездомни и е само част от по-широка програма за наемане на работа на безработни, бездомни, жени жертви на насилие и младежи, зависими от наркотични вещества.
    Това е първото толкова разностранно сътрудничество между църквата и представителите на местното самоуправление, което ще бъде разпространено и на по-високи нива и ще представлява цел и модел за по-нататъшно развитие. Гръцката църква и кметството на Атина не сътрудничат за първи път в областта на подкрепата на социално слабите. Те вече могат да се похвалят с общи програми за изхранване на социално слаби и самотни хора, които се реализират благодарение на Центъра за подслон на бездомните на кметство Атина.
    „Църквата прегръща и е готова да прегърне все по-силно нуждаещите се, да уталожи тяхната болката и да спаси ги спаси от самота. Възраждането на човека е основна нейна цел както и изграждането на образа на човека”- подчерта Архиепископ Йеронимос и апелира към хората да не са самодостатъчни, а да си сътрудничат.  
    „Предмет на интерес на църквата е именно човекът, независимо какъв е той – бял, черен, чужденец, мюсюлманин…, защото болката няма цвят” – добави той накрая. Никитас Какламанис от своя страна подчерта, че в Гърция грижата за бездомните и социално слабите не е ново явление и че докато в страни като Франция по време на природни бедствия като прекалено високи или прекалено ниски температури броят на загиналите социално слаби и бездомни достига до 15 000, в Гърция до ден днешен от природно бедствие не е загинал нито един бездомен или социално слаб.
    Пред гостите на срещата той спомена за смисъла на това да помагаме безрезервно, но и за трудностите, с които е изправен да се бори всеки един доброволец. За проблемите с които се срещат инициативите и на двете страни той каза: ”Някои неща трябва да бъдат видени с духа на закона, а не с неговата буквалност”.

Категории: атинска община приют за бездомниОбщество
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus