Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Атина резервирана към предложението на Нимиц

09 Септември 2013 / 16:09:29  GRReporter
822 прочитания

Никаква светлина около спора за името на Македония не успя да хвърли срещата между посредника на ООН Матю Нимиц с гръцкия министър на външните работи Евангелос Венизелос. В изявленията си сред края на дискусията дипломатът определи преговорите между Атина и Скопие като „много трудни”.

Матю Нимиц  заяви, че е получил „ясната” позиция на гръцкото правителство по отношение на предложението, което бе отправил към двете страни през април тази година. Той уточни, че Евангелос Венизелос е отговорил „устно и категорично”. Предложеното име не бе оповестено официално, но източници твърдяха, че е било „Горна Република Македония”.

Дипломатът не изключи възможността да се проведе среща на високо равнище между двете страни „в подходящ моменти и при определени условия”. В същото време обаче поясни, че организирането на подобна среща не попада в неговата компетенция и допълни, че наблюденията му показват, че премиерите на двете страни работят по въпроса по различен начин.

„Във всички случаи писмата, които изпратиха съвсем скоро двете страни говорят сами по себе си и не е необходим никакъв коментар”, посочи дипломатът.

Матю Нимиц призова всяка от страните да вникне в позицията на другата и определи продължаването на диалога за взаимно приемливо решение за името на Македония като „особено важно”.

На въпрос дали предстоящата роля на Гърция като председател на Европейския съюз може да ускори този процес, дипломатът отговори, че въпросът е от изключително национално значение и за двете държави и не зависи от една временна институция, каквато е председателското място в ЕС.

Нимиц определи днешната среща като конструктивна, но не разкри подробности около съдържанието на дискусията му с Евангелос Венизелос. Във вторник той ще се намира в Скопие, където ще чуе становището на македонската страна в подновената фаза на посредническия процес под егидата на ООН. 

Категории: Политика спор за името на Македония Матю Нимиц Евангелос Венизелос преговори
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus