Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Атина избира еврокомисар

10 Юли 2014 / 08:07:53  GRReporter
823 прочитания

Преговорите между гръцките партии за личност, която да предложат за еврокомисар навлизат в последния си стадий, тъй като след седмица министър-председателят Андонис Самарас ще трябва да съобщи избора на Атина. Това ще стане най-вероятно на следващия Европейски съвет в Брюксел. От известно време в публичното пространство се въртят няколко имена, но наблюдателите не изключват и изненади.
    Хронологично най-напред се появи името на бившия управител на Банката на Гърция Георгиос Провопулос, чието освобождаване от важния пост бе прието с неодобрение от коалиционния партньор в правителството - социалистите от ПАСОК. Сега обаче изглежда, че социалистите се обединяват около друго име - това на Димитрис Куркулас, заместник-външен министър и верен сътрудник на лидера на ПАСОК Евангелос Венизелос. Куркулас, който е бивш представител на Европейската комисия в България обаче се натъква на силното неодобрение на депутатите от упраляващата Нова демокрация.
    В сините среди двете на-спрягани имена са на бившата външна министърка Дора Бакояни и на бившия министър на развитието Костис Хадзидакис. Бакояни въобще не крие амбициите си за Европейската комисия и по-конкретно за длъжността “външен министър” - длъжност, за която се смята много подходяща и българската комисарка Кристалина Георгиева. Известно е, че външният министър на Съюза се избира след много интензивни междудържавни преговори, в които амбиции има и Италия. Изборът на Дора Бакояни като гръцкия представител в новата Европейска комисия обаче ще донесе много ползи за премиера Андонис Самарас във вътрешнопартиен аспект.

 

Категории: еврокомисар външен министър на Европейския съюз Дора Бакояни Кристалина Георгиева Андонис Самарас
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus