Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Атина иска решение за дълга до април 2014

20 Октомври 2013 / 15:10:06  GRReporter
2465 прочитания
В най-критичната фаза на преговорите с кредиторите министърът на финансите Янис Стурнарас разкри
картите си.
Той изключи каквото и да било увеличение  на данъците и нови орязвания на заплатите и
основните пенсии и
изпрати ясно послание, че на никого не е изгодно да издига нелогични искания.
Стурнарас поиска от Европа
решение за дълга, дори и извънредно заседание на Еврогрупата в деня,
когато бъде удостоверен тазгодишният
първичен бюджетен излишък през април 2014. Министърът
смята, че становището на някои страни, които биха искал
и да няма подобно решение преди
евроизборите през май 2014 за несправедливо. Според него правителството ще
довърши мандата, а
относно това дали го интересува политическата сцена – заявява, че е още твърде рано. Всичко
това
той разкри в интервю за журналистките Елефтерия Арлапану и Мария Вургана за съботния брой на
вестник
„Имерисия”.

Какво мислите, че ще се случи, след като настоящата програма приключи? Нов заем с нов меморандум, достъп до пазарите, или комбинация от двете?

Първо, съществуващата програма все още има пари и ние вярваме, че за периода 2014 - 2015 финансовите нужди могат да бъдат покрити от нея. Освен това, нашата цел е постепенното връщане на Гърция на пазарите още през 2014.

Не  изключвате  ли възможността за нов заем?

За момента не изключвам нищо. И не трябва да се изключва нищо .

Ще понесем ли обаче политически и социално трети меморандум ?

Това не е меморандум, със значението , че няма повече мерки, които могат да бъдат предприети. За да го изясня, има мерки, които можем да предприемем като преструктурирането. Например, отварянето на пазарите , премахване на пречките за навлизане в различни браншове. Не е желателно обаче да предприемаме допълнителни фискални мерки. В момента според оценките на МВФ, Европейската централна банка и Европейската комисия циклично коригираният излишък е между 4% - 6% от БВП . Сега, ако някой попита защо циклично коригиран, обърнете се към най- новия доклад на МВФ, който казва , че това е критерият, който трябва да се има предвид, ако се вземе решение дали са необходими по-нататъшни фискални мерки

Въпреки това, според сведенията тройката настоява за допълнителни фискални мерки за 2014, чува се, че изискват 2 милиарда, ние твърдим, че сумата е по-ниска и се опитваме да преодолеем разликата някъде. В края на краищата какви мерки ще предприемете през 2014?

Последният път, когато си тръгнаха ръководителите на тройката имаше наистина разлика в мненията относно финансовия недостиг през 2014. Нашият аргумент е, че самите те  през юли установиха, че няма бюджетна дупка. От тогава до сега нещата вървяха добре,  а не по-лошо. Някои отклонения  в подсекторите на държавното управление съществуват, както мерки, които не сме предприели. Например, не можахме да наложим вноска от 0,2 на хиляда върху оборота на фирмите, а не взехме и мерки за намаляване на заплатите и пенсиите на униформените. Първо, разбира се , ние трябва да изключим каквото и да било увеличение на данъците. Но целевите намаления на разходите в държавен сектор или структурните мерки  сме длъжни да ги приложим. Това предвижда и проектът на бюджета, който внесохме.

 

Ще се избегнат по-нататъшни намаления на заплати и пенсии?

Да, ще избегнем намаляване на заплатите и основните пенсии.


Ще има ли обаче намаляване на допълнителните доходи?

Само това, което е предвидено в законите, които са приети и се отнасят до консолидирането на осигурителната система.

Казваме, че трябва да намерим еквивалентни мерки за недостига, създаден с наше решение. Той на колко възлиза?

Според нашите предишни прогнози, главно поради невзетите мерки, и отклоненията в подсекторите на държавното управление, дупката в бюджета е около 600- 700 милиона евро за 2014. Но не забравяйте, че тези оценки се правят въз основата на предоставените данни  във всеки конкретен момент. С течение на времето ние имаме нова информация и прогнозите се обновяват.

Чува се обаче, че тройката  твърди, че са най-малко 2 милиарда евро?

Тройката твърди, че е много по-голяма сума. Но в  разговорите, които имахме аргументи им не бяха силни. Искам да ви напомня, че всеки път, когато идва тройката винаги представя голяма фискална празнина, и в крайна сметка намираме "златната среда".

Но има един политически дебат, че ако тройката настоява много  на  фискални мерки през 2014, ние ще "отговорим" пред избирателните урни. Смятате ли, че едно такова решение е подходящо на този етап?

Преговаряме с тройката от година и половина. Винаги  се намират решения. Така че аз мисля, че ще се случи и сега. На никого не е изгодно да предлага ирационални позиции сега.

Да се ​​върнем на въпроса за конфликта с тройката.

Да не говорим за конфликт, предпочитам думата преговори ... Те представляват кредиторите, аз представлявам гръцкото правителство. До момента преговорите не вървят зле. Сключи сделка и досега аз трябва да кажа , че не е отишло лошо. И се надявам, че така ще продължи.

Категории: Янис Стурнарас министерство на финансите дълг Евригрупа тройка
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus