Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Атина има нужда от своя Руди Джулиани

03 Септември 2010 / 16:09:23  Виктория Миндова
1740 прочитания

Атина има нужда от своя Руди Джулиани бе заключението на лидера на крайно дясната партия ЛАОС Георгиос Карадзаферис на пресконференцията свикана в навечерието преди обявяването на кандидатурите за избора на областни управители. Той настоява за намирането на една обща кандидатура с Нова Демокрация, като тази на легендарния нюйоркски кмет Джулиани, който ще може да срещне с решителност и опит проблемите на гръцката столица и да се справи успешно с трудностите изправени пред него.  Общинските избори са насрочени за началото на ноември тази година, като според политическите анализатори в страна управляващите социалисти от ПАСОК ще има предимство и на тези избори. След реформата в структурата на местната власт, позната  още като закона Каликратис, Гърция бе разделена на 13 главни области, за които ще се води сериозна предизборна битка в следващите два месеца.

В отворено обръщение едновременно към медиите, към обществеността и най-вече към лидера на Нова Демокрация, Георгиос Карадзаферис призова Андонис Самарас да не отделя партията си в политическо отшелничество и да обедини усилията си със ЛАОС. Само така ще може да се предотврати най-големия страх на десните политици – централно управление на държавата и местно самоуправление да са притежание на социалистите на Георгиос Папандреу. „Трябва да направим всичко възможно да предотвратим разпространяването из картата на страната,” заяви многократно Карадзаферис, като визираше победата на ПАСОК в областите на страната с емблематичния за гръцките социалисти цвят зеленото. Според него Андонис Самарас систематично и неоправдано предотврати сплотяването на дясното пространство с център Нова Демокрация и вместо да действа като съединителна сила, допълнително разпалва разкола в синята политика. Той изразява мнението на много десни поддръжници, че след поемането на лидерството на Нова Демокрация Самарас се изявява като един десен Калигула.

Председателят на ЛАОС изброи някои от предложенията си към новодемократите за пускането на общи кандидатури в предизборната борба, всички от които са били поетапно отхвърлени от Самарас. Той говори за даденото от него предложение за кандидатурата на синята Олга Кефалоянис за общински управител на остров Крит, която била безоснователно отхвърлена. Госпожа Кефалоянис е наследница на известна дясна фамилия, която според Карадзаферис има поддръжници както от страна на симпатизантите в течението на Караманлис, така и на Мичотакис в лицето на дъщеря му Дора Бакояни. Нейната популярност и верността на фамилията й към синята партия я превръщат в силна карта в играта срещу зелената партия. Очевидно разгневен от позицията на Андонис Самарас, Георгиос Карадзаферис определи кандидатура за региона Атики на Василис Килкилас като наивна и необоснована. Той отново прикани демократите да разгледат кандидатурите за столичния регион на двамата фаворити на Карадзаферис и дългогодишни членове на Нова Демокрация – председателят на Гръцката търговско-индустриална камара Костас Михалос и бившият кмет на Атина Димитрис Аврамопулос.

„Обръщам се към Андонис Самарас – все още не е късно да се съюзим,” подчерта на няколко пъти основателят на ЛАОС на пресконференцията в главния център на партията. Ако не се постигне съюз между Нова Демокрация и ЛАОС за пускането на единни кандидатури на общинските избори, Карадзаферис заяви, че е готов с изборна схема от компетентни хора от неговата партия. Той обаче отказа да съобщи имената им, преди да станат известни кандидатурите на главните пртивници от ПАСОК. На журналистически въпрос каква ще е неговата реакция, ако поради непримиреността на Андонис Самарас Нова Демокрация не постигне успех на изборите и разколът в партията се задълбочи, Карадзаферис заяви категорично, че няма да остане безучастен. „Нова Демокрация за мен е като бащин дом. Когато бащиният дом гори, не може да остана безучастен,” заяви той.

Категории: ПолитикаОбщество общински избори Георгиос Карадзеферис
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus