Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

live Атина, Солун и Пирея отиват на балотаж

19 Май 2014 / 11:05:49  GRReporter
788 прочитания

След официалното преброяване на над 90 на сто от гласовете победителите на местните органи на властта в Гърция са все още неясни. Първоначалният триумф на СИРИЗА се оказа твърде прибързан, тъй като основните й кандидати в Атина и в областта Атики ще се явят на балотаж следващата неделя.
    В Атина резултатът е независимият Георгиос Каминис с 21,05% от гласовете и представителят на СИРИЗА Гаврил Сакеларидис с 20% от бюлетините.
    В областта Атики за областен управител Рена Дуру от СИРИЗА получава 23,73% от гласовете, а конкурентът й, независимият Янис Сгурос - 22,18 насто.
    В Солун независимият досегашен кмет Янис Бутарис има значителна преднина с 36,03%, но тя не му е достатъчна и ще се бори на балотаж с кандидата на управляващата Нова Демокрация Ставрос Калафатис, който спечели 26,19 на сто от гласовете.  
    В Пирея футболният бос от клуба на “Олимпиакос” Янис Моралис е предпочетен от 33,24% от гласувалите и на следващия тур ще се състезава с досегашния кмет Василис Михалолякос, който е подкрепен от 31,32% от гласувалите. Подобен е и успехът на друг футболен бос - Ахилеас Беос, който се състезава за кметското място във Волос и води с 38,14% пред Маргаритис Пациатас, който печели 24,91% от гласовете. Битката между тях ще се реши на 25 май.
   Само един областен управител е избран на първия тур - Александрос Кахриманис печели в Епир с 50,71% от гласовете. Само 9 от големите градове няма да гласуват за кмет следващата неделя, сред тях са Александруполис, Катерини, Комотини и Гревена. Общо 40 са избраните на първи тур кметове.
    Анализаторите подчертават нарастналите резултати на Златна зора в различните области на Гърция, които са:
    Област Атики - 11,31%
    Полуостров Пелопонес - 9,04%
    Централна Македония - 8,71%
    Централна Гърция - 8,5%
    Западна Гърция - 7,94%
    Област Тесалия 6,85%
    Изборната активност е над 60 на сто - толкова, колкото е била и при предишните избори за местни органи на властта през 2010.

Категории: местни избори в Гърция Георгиос Каминис Гаврил Сакеларидис атинска община Рена Дуру Янис Сгурос област Атики
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus