Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Атина-Солун за 3,5 часа с влак

07 Юни 2014 / 11:06:38  GRReporter
1330 прочитания

Договорът за възстановяване и модернизиране на системата за сигнализация и телеуправление в определени участъци на линия Атина-Солун-Промахон мина през Комисията за производство и търговия в парламента, според публикация на вестник Вима.

Първоначалният бюджет на проекта възлизаше на 52,5 милиона евро, но след приключването на търга договорната цена се преобразува на 41,2 милиона евро (сумата е без ДДС).

Предметът на договорът е:

  • Възстановяване на системите за сигнализация и телеуправление, за да се възвърнат към доброто си функционално състояние, както и модернизирането им чрез добавяне на нови възможности и функции.
  • Полагане на оптичен кабел по дължината на трасето
  • Защита на медните кабели от кражби
  • Модернизиране на жп станциите между Инои-Давлия и Домоко-Лариса, и конкретно замяна  на съществуващите комутатори
  • Възстановяване на жп линията Солун-Килкис в участъка между Неа Филаделфия и Галикос.

Според компанията, осъществяването на проекта е абсолютно необходимо, защото:

  • Дава на железопътната компания възможността за пълно функциониране на сигнализацията и най-голяма сигурност при движение
  • Предлага по-голяма гъвкавост, намалявайки случайните закъснения, като контролът върху линията ще се осъществява от Центрове за телеуправление

Освен това се дава възможност в големи участъци от мрежата да се развие скорост до 200 км/час (вместо досегашните 160), намалявайки времето за пътуване между Атина и Солун.

Финансирането

Проектът включва два вида дейности. Първият се отнася до завършването на системите за сигнализация и телеуправление в определени участъци от линията. Проектът е част от Оперативната програма „Подобряване на достъпността”.

Бюджетът му възлиза на 35,8 милиона евро.

 

Вторият вид дейности включват възстановяването на сигнализацията и телеуправлението в участъци, където вече са били изградени, но не са работели. Техният бюджет е 5,5 милиона евро и е за сметка на националния бюджет.  

Трима претенденти

В конкурса на 4 февруари 2014 участваха Терна Енергиаки, съдружието Томи- ALSTOM TRANSPORT и Стелиу Кунна ООД, а договорната цена беше 41,2 милиона евро.

Срокът за завършване на проекта е 24 месеца след подписването на договора. Проектът е условия за изграждането на ETCS - Level 1 (European Train Control System)  като надстройка на конвенционален сигнализация, която чрез системата ERTMS (European Rail Traffic Management System) обещава да донесе оперативна съвместимост на железопътната мрежа в цяла Европа.

Според компанията ЕРГОСЕ, линията ще бъде завършена през 2017, ще намали пътуването между Атина и Солун на 3.5 часа и ще увеличи капацитета на мрежата.

Сигнализацията на железопътната мрежа има многострадална история. Компанията е инвестирала половин милиард евро за изграждане на системите, които обаче работиха много кратко и бяха разрушени.

В резултат икономията на човешка сила, която трябваше да дойде като резултат от новата система за сигнализация, никога не беше реализирана. Характерно е, че на 100 км от линията има 17 работещи, вместо 1 на 100 км, както е в Европа. И те работят като предшествениците си преди десетилетия- с радиостанции, листчета и манивели, след като сигнализацията не работи, а центровете за телеуправление са затворени.

Според вътрешни документи на железопътната компания, с които Вима разполага, на цени от 2009 фирмите, които днес се свързват с Bombardier (ABB, ML Engineering, ADTranz) са поели 20 договора за сигнализация в размер на 283 милиона евро, а Alstom и купилата я  SASIBE са спечелили 9 договора за 177 милиона евро.

 

Категории: железопътна линия Атина-Солун модернизация сигнализация договор
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus