Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Атеистът Алексис Ципрас е на обиколка из Света гора

07 Август 2014 / 18:08:33  GRReporter
749 прочитания

През 1995 дългогодишният генерал секретар на Гръцката комунистическа партия Харилаос Флоракис стана първият лидер на гръцката левица, който посети Света гора с компания от приятели и изрази възхищението си от видяното.

Почти две десетилетия по-късно лидерът на СИРИЗА Алексис Ципрас също отпътува към забранената за жените “градина на Богородица” за едно изненадващо двудневно посещение.

Посещението бе обявено с кратко съобщение от прес центъра на партията. Според нейни представители обаче Ципрас заминал за Атон, за да изпълни обещанието, което дал пред група монаси, които го посетили в офиса му в парламента през декември миналата година.

По думите им лидерът на СИРИЗА не искал да отложи повече това посещение в Света гора, на която се възхищавал и признавал нейното специфично религиозно, историческо и културно значение.

Алексис Ципрас бе посрещнат на пристанището в Дафни от административния управител на Атон Аристос Касмироглу. В делегацията на СИРИЗА участват също началникът на кабинета на Ципрас - Никос Папас, партийният депутат от Солун Янис Аманатидис и координаторът по религиозните въпроси на партията Макис Ликопулос.

След пристигането си в столицата на Света гора Кариес лидерът на СИРИЗА посети манастира “Протатос”, където се намира иконата “Достойно ест” и се срещна с управата на монашеската общност.

По време на двудневното си посещение Ципрас ще посети последователно четири манастира, както и всички държавни институции – митницата, пристанищната управа, здравния център, полицейския участък и противопожарната служба.

Посещението бе обсъдено на широко в коментарите под статиите в информационните сайтове и в социалните мрежи. Повечето от потребителите не искаха да приемат новината за истинска предвид отношението на левите към религията и факта, че самият Ципрас никога не е показал публично, че е вярващ.

Мнозинството от гърците не виждат зад този ход на лидера на СИРИЗА нищо повече от опит да привлече повече гласоподаватели на следващите избори, които според партията му ще се проведат съвсем скоро.

 

Категории: Политика Алексис Ципрас Света гора посещение СИРИЗА
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus