Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Арестуваха корабен магнат по обвинения за пране на пари

23 Юли 2013 / 18:07:55  GRReporter
1160 прочитания

Корабният магнат Виктор Рестис беше арестуван за незаконно присвояване на средства и пране на пари от банка FBB (First Business Bank), която е собственост на неговата фамилия. Прокуратурата и Агенцията за борба с узаконяването на нелегални средства разследва отпускането на съмнителни кредити от FBB на стойност 524 милиона евро, от които 5,8 милиона евро засягат самия Рестис.

В момента Банката на Гърция води проверка на движението на средствата по разследваните кредити. Надзорните служби са открили, че част от отпуснатите средства са към офшорна компания, зад която се крие собственикът на FBB. В средата на месец май тази година First Business Bank мина в ръцете на Националната банка на Гърция (NBG) в рамките на процеса на консолидация на финансовия сектор. Малко преди поглъщането на банката, управлението на FBB е представяла някои кредити като редовни, в момент когато те вече на са били погасявани.

От управлението на FBB и фамилия Рестис изпратиха отворено обръщение до медиите, в което заявяват, че приветстват задействането съдебна процедура. “Виктор Рестис заявява готовност да улесни властите, за да отворят всички банкови сметки и да се изясни къде са отишли парите, както и кой наистина се е облагодетелствал от направените транзакции” се казва в съобщението.

Според изданието Елевферос Типос данните на Банката на Гърция от март 2013 сочат, че пасивите на банката достигат почти 1,4 милиарда евро. От тях 1,2 милиарда евро са депозити, а 1,62 милиарда евро са други задължения. Активите са 1,3 милиарда евро. От тях 1,2 милиарда са дадени кредити. Публичната информация сочи, че допълнителната сума, нужна за рекапитализацията на банката след сливането с NBG е покрита от Фонда за финансова стабилност.

Електронното издание zougla.gr посочва, че Рестис оглавява корабния холдинг Restis Group. Той е собственик на компанията Enterprise Shipping & Traiding, която управлява 98 товарни кораби и танкери. Бизнесменът притежава 33% от шипинг компанията Freeseas и е пълноправен собственик на круизната компания Delphin Voyager.

Същото издание съобщава, че Рестис заема 56-то място в списъка на Lloyd’s на корабните индустриалци във Великобритания, а част от компаниите му са листнати на борсата в Ню Йорк. В допълнение бизнесменът има участия в медийната група на телевизия MEGA, NICKELODEON и в гръцкия всекидневник Прото Тема.

Категории: ИкономикаКриминална хроника Рестис арест
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus