Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

live Арестуваха бившия военен министър Акис Цохадзопулос

11 Април 2012 / 09:04:03  GRReporter
1057 прочитания

    Бившият военен министър Акис Цохадзопулос е обвинен в пране на мръсни пари, укриване на данъци и попълване на неверни имуществени декларации.  Беше му наложена забрана за напускане на страната, 150 00 евро парична гаранция и запор на недвижимото му имущество.

Прокурорът Брис Галинос предлага Акис Цохадзопулос да бъде предаден на тричленен съд заради подаване на неверна имуществена декларация за икономическата 2009, подадена през 2010. Делото срещу бившия военен министър от ПАСОК и дясна ръка на основатела на партията Андреас Папандреу бе оформено, след като парламентарната комисия, която разследваше банковите му сметки и данъчните му декларации предаде доклада си. Съгласно заключението на комисията в декларациите му не се съдържа къщата на улица Дионисиу Ареопагиту в центъра на Атина, а други имуществени данни не могат да бъдат оправдани с декларираните доходи.

    Смята се, че Цохадзопулос е получил подкуп от 8 милиона евро от германската компания Ferrostaal, за да сключи неизгодна за Гърция сделка за закупуването на военни подводници, които в последствие се оказаха дефектни. Според обвинението парите са били изплатени чрез швейцарския клон на банка Morgan Stanley. С тях арестуваният е закупил голяма къща в северното атинско предградие Кифизия и още един недвижим имот.
    Преди броени минути Акис Цохадзопулос бе откаран от дома си от полицаи в присъствието на адвокатите си и много журналисти. На арестувания не бяха поставени белезници. В момента икономическата полиция обискире и офиса му на улица Омиру 8 в централния квартал Колонаки. Според информация от гръцките медии има издадени заповеди за арест и на други хора, които са го съветвали как да укрива доходите си. Арестуваният се намира в сградата на Главната дирекция на гръцката полиция, където дава показания пред следователя.
    "Правосъдието трябва безпристрастно да свърши работата си", бе неофициалният коментар на ПАСОК.

Категории: Акис Цохадзопулос пране на мръсни пари разследване заповед за задържане подводници бивш военен министър
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus