Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Апетити за правителствения "Ембрауер"

22 Август 2013 / 16:08:45  GRReporter
685 прочитания

Какво друго предизвиква караници освен бедността? Правителственият самолет "Ембрауер", разбира се, който се е превърнал в ябълката на раздора между министерствата на външните работи и отбраната на Гърция. 

Реакциите
По-добре обаче да започнем от самото начало.

Министерството на външните работи беше сред първите, които реагираха при опитите за изменение на правилника, предвиждащо правителственият самолет да може да се използва освен от министрите на външните работи и финансите, но и от министъра на отбраната.

И така, след шума, който се вдигна, спорното изменение бе оттеглено.

Изчакването

Така в края на юли министърът на отбраната Димитрис Аврамопулос бе принуден да лети до САЩ през централна Европа с обикновен полет.

Този факт явно е причинил дискомфорт на Аврамопулос, който обаче избягна да се занимава повече с въпроса.

По-скоро той изчакваше удобен момент, тъй като както е известно, управлението на правителствения самолет се извършва от Военната авиация, т.е. от министерството на отбраната.

Искането
Удобният случай, който очакваше Димитрис Аврамопулос, не закъсня. Тези дни Главният щаб на Военновъздушните сили не одобри искането на министерството на външните работи правителственият самолет да извърши полет до остров Скиатос, за да вземе Евангелос Венизелос и да го откара до Брюксел, за участието му в съвета на външните министри на Европейския съюз, и в последствие да го върне отново на Скиатос.

Отмъщението
Главният щаб преценил, спазвайки буквата на закона, че при въпросния полет не бива да се предвижда междинна спирка, защото това би увеличило много цената. Поради тази причина министърът на външните работи трябваше да пътува като частно лице до Атина и от там да се качи на правителствения самолет, чиято база е в Елевсина. Както и стана.

С други думи, „отмъщението” бе извършено с помощта на закона.

 

 

Категории: правителствен самолет Ембрауер министерство на отбраната
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus