Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Антитерористите обезвредиха тежковъоръжен автомобил-явка

02 Февруари 2014 / 11:02:00  GRReporter
1222 прочитания

Антерористичната служба откри голямо количеството тежки оръжия в кола в Палео Фалиро, Според полицията, открити са 4 ракети от вида RPG, 4 запалващи механизми RPG, устройство за изстрелване на ракети RPG, 4 гранати F1, 4 запалващи механизми за гранатите, 3 автомата Калашников, 7 пълнители за Калашников, пълнители за автоматите, ръкавици и качулки.

Според полицията, автомобилът с марка Opel Astra е откраднат на 1 януари от Кератеа. Открит е преди около 10 дни, спрян на улица Агиас Кириакис в Палео Фалиро. В задната част на колата е открита табела, която е на друг автомобил. Автомобилът е поставен под наблюдение от антитерористичната служба.

Според полицейски източници, полицаите са изследвали автомобила с обучени кучета и апаратура и са знаели, че вътре има оръжия, затова са го следили с надеждата, че ще заловят извършителите. Тъй като никой не се появил, е взето решение да се отвори колата, за да не се случи нещо непредвидено. Откритите оръжия и автомобилът се изследват в криминалните лаборатории. 

Според компетентните органи, вероятно оръжието е било предназначено за нова атака срещу офисите на Нова Демокрация (припомня се, че RPG ракети са използвани в скорошното нападение, макар че заради технически проблем ракетата не се е взривила) близо до мястото, където е открита колата-явка. Не са изключени обаче и други планове. Що се отнася до начина, по който е открито оръжието, според източниците антитерористите са засекли разговори по мобилни телефони между терористи.

Вторият голям въпрос, освен коя е била целта, е дали случаят е свързан с бягството на терориста Христодулос Ксирос. Според полицаи това не е изключено.

Трета част от пъзела е кръгът за внос на противотанкови оръжия и ракети в Гърция и начинът, по който оръжията достигат в ръцете на хора, планиращи терористични удари.

Оръжията са с произход от изток и е сигурно, че не стигат в Гърция, чрез обикновени пътища, по които се разпространяват пистолети за обири на магазини например.

Ракета RPG беше изстреляна срещу американското посолство

С ракета RPG беше стреляно срещу американското посолство на 12 януари 2007, а отговорността пое терористичната организация „Революционна борба”.

От Министерство на обществения ред тогава обявиха, че става въпрос за ракета от типа RPG-7, диаметър 40 мм, китайско производство (копие на руския прототип), вероятно произведена през 1974.

След днешните открития на ракети от същия тип от полицията  припомнят и за терористичната дейност на терориста Никос Мазиотис, който е в неизвестност заедно със съпругата си Панайота Рупа.

Противотанково оръдие, като откритото днес, беше намерено в явка на терористичната организация „Революционна борба” в Кипсели и беше доказано, че с него е изстреляна ракетата срещу американското посолство.  В явката на 5-ия етаж на блока, на ъгъла на улиците Егинис 8 и Идрас, бяха открити  също и 5 ракети от типа RPG-7, 2 огнестрелни оръжия,  картечница ΜΡ5, τтри гранати, самоделно взривно устройство и взриватели.

 

Категории: автомобил явка антитерористи противотанкови оръжия ракети
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus