Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Антирасистко шествие с ляв политически привкус

24 Април 2012 / 21:04:27  Анастасия Балездрова
991 прочитания

Не са много гърците, които виждат искрен опит за решаването на проблема с нелегалната имиграция в прилаганите през последния месец мерки на правителството и в частност на министъра за защита на гражданите Михалис Хрисохоидис. Повечето от тях смятат, че всичко се прави с цел да привлече или върне гласоподавателите, които се насочват към крайната Десница. След като повтори убеждението си, че първият център за прием на нелегални имигранти в района на Амигдалеза до Атина ще приеме първите 1 000 от тях до края на месец май, днес Михалис Хрисохоидис обяви нова мярка. От утре се очаква да започнат акции срещу собствениците на апартаменти в центъра на гръцката столица, в които живеят с десетки нелегални имигранти. Жилищата ще се изпразват, а срещу собствениците ще бъде започнато криминално гонение.

Днес част от имигрантите дадоха своя отговор на министъра, който беше не по-малко политизиран. Леви и крайнолеви организации и партии, като СИРИЗА и АНДАРСИЯ, които ще участват в изборната надпревара, заедно с имигрантски организации проведоха шествие против построяването на центровете.

Активисти и имигранти се събраха на площад Омония, на който ечаха песни на „революционна” тематика. Младежи произнасяха пламенни слова срещу правителството, мерките, кризата, меморандума. Последваха представителите на организациите и партиите, които се обявиха срещу мерките на властите и казаха, че те нарушават грубо техните права.

„В момента живеем в период на политическо лицемерие, по време на който двупартийната система прави каквото може, за да възкръсне на политическата сцена. Основната комуникативна част на нейната политика е обичайното изваждане на проблема с имиграцията и поставянето й като основен проблем. Целта е да бъдат пробудени десните инстинкти и чувството за несигурност на хората”, заяви за GRReporter адвокатът и участник в шествието Константинос Пападакис. Той посочи, че тези действия на управляващите подсилват „бандите на „Златна зора” и тяхната престъпна дейност. Всичко това се прави с предизборна цел, за да се покаже, че се възстановяват прилагането на законите и редът”.

„Министърът много късно се сети да потърси собствениците на жилищата, докато той и неговата политика гонят имигрантите от болниците и ги лишава от лечение, което е необходимо, за да не пренасят заболявания”.

Той описа отговорността на Гърция за участието във войни и неспазването на споразуменията за опазването на околната среда, които са причината имигрантите да напускат страните си и да търсят по-добър живот на друго място, както и това, че по силата на регламента Дъблин 2 не могат да отидат в други европейски страни. „Днес сме тук, за да разобличим опита за отвличането на вниманието на хората, расизма, опасната политика, която „въоръжава” престъпните банди. За кризата не са виновни имигрантите, а капитализмът и меморандумите”, каза в заключение адвокатът.

Шествието започна със закъснение от почти час и половина, след изказванията на организаторите. В началото му бе разпънато голямо пано с надписа: „Не на концентрационните лагери”. В плакатите на участниците доминираха призивите: „Неонацистите вън”, „Никога повече фашизъм”, „Обединените работници не могат да бъдат разединени” и други.

След няколко спирки по улица Стадиу демонстрантите стигнаха до парламента, където викаха лозунги срещу расизма, „Златна зора” и политиката на ПАСОК и Нова демокрация. Те дори не се опитаха да достигнат до полицаите, които охраняваха страничния вход. Шествието потегли по улица Панепистимиу, за да се върне отново на площад Омония, където участниците се разотидоха.

Категории: ОбществоПолитика нелегални имигранти антирасистко шествие леви партии
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus