Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Ангела Меркел: Първо споразумение с МВФ и след това помощ

24 Април 2010 / 07:04:28  GRReporter
2311 прочитания

Студен душ върху гръцките надежди за бързо финансиране от еврозоната изсипа германският канцлер Ангела Меркел, която недвусмислено заяви, че парите на германските данъкоплатци ще отидат за погасяване на гръцките дългове само след споразумение с Международния валутен фонд. Меркел имаше дълъг телефонен разговор с гръцкия премиер Георгиос Папандреу, когото е уверила, че преди да се стигне до стриктна програма за драстично намаляване на държавните разходи на Гърция, Германия не може да се ангажира с конкретна сума. Канцлерът също така е настояла в крайното споразумение между Гърция, Европейската комисия, Европейската централна банка и Международния валутен фонд да се запише, че гръцката икономическа криза заплашва стабилността на еврото.

Механизмът за съдействие на Гърция ще бъде задействан само, след като се постигне споразумение между мисиите на Международния валутен фонд и Европейската комисия, които в момента се намират в Атина. Това заяви президентът на Eurogroup Жан-Клод Юнкер в съвместно изявление с Европейската централна банка и Европейската комисия. Този уикенд обаче погледите на всички са вперени във Вашингтон, където гръцкият финансов министър Георгиос папаконстантину ще има днес среща с изпълнителния директор на Международния валутен фонд Доминик Строс-Кан и европейския комисар по икономическите въпроси Оли Рен, а в неделя ще има нова среща на четири очи с Доминик Строс-Кан.

Междувременно след първоначалната положителна реакция на международните пазари на решението на Гърция да поиска активирането на европейския спасителен план, инвеститорите отново втвърдиха позициите си. Индексът на атинската борса, който в средата на вчерашния ден отбеляза скос със 4,31 на сто в края на деня отстъпи доста и в крайна сметка приключи с минимален спад от 0,15 на сто. Spread-показателят на гръцките държавни облигации с 10-годишен падеж, който по средата на деня беше паднал до 511 базисни пункта “затвори” седмицата на 560 пункта. Същото движение се наблюдава и при cds-застраховките, които въпреки първоначалния спад се вдигнаха отново и заковаха на 565 базисни пункта. Това са най-високите застраховки срещу фалит на европейска страна, които “победиха” дори и “шампиона” в това отношение Украйна.

Пред агенция Блумбърг представител на гръцкото правителство е заявил, че е възможно Гърция да поиска авансово плащане още преди приключването на преговорите с МВФ и ЕС, за да може да изплати облигациите за 11,3 милиарда евро, чийто падеж изтича на 19 май.

 

Категории: икономическа криза план за спасение Ангела Меркел МВФБорсови новини
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus