Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Андонис Самарас в Белия дом на 8 август

12 Юли 2013 / 13:07:45  GRReporter
925 прочитания

Белият дом изпрати официална покана за посещение на гръцкия премиер Андонис Самарас. Президентът на САЩ Барак Обама ще се срещне лично с гръцкия министър-председател на осми август тази година, за да обсъдят теми свързани с икономиката и стабилността на страната и на района. Според източници от Вашингтон, цитирани от гръцките медии Обама чака срещата си със Самарас с особен интерес.

САЩ разпознава големите усилия, който Гърция полага да оздрави икономиката на страната. Американският президент многократно е подчертавал, че е трудно една малка страна да възстанови икономическите си сили, особено в създалата се за цялата еврозона неблагоприятна среда, като прокарва постоянни съкращения в бюджета без стимули за икономическия ръст.

Освен икономиката, темите, които се очаква да обсъдят двамата лидери са геополитическите развития в региона. Вашингтон отдава голямо значение на факта, че Гърция в този момент може би e единственият фактор на стабилност в източното Средиземноморие и затова САЩ ще положи всички усилия да изпрати ясен сигнал, че поддържа страната.

Самарас ще потърси подкрепа от Белия дом за облекчаването на фискалните рестрикции в оздравителната програма, на които Берлин толкова настоява.

Разногласията между САЩ и Германия как трябва да се постъпи с преодоляванетп на икономическата криза в еврозоната са известни още от миналата година. Сега Самарас ще потърси подкрепа от Белия дом за облекчаването на фискалните рестрикции в оздравителната програма, на които Берлин толкова настоява вече три години. Очаква се на срещата да се обърне сериозно внимание на неудовлетвореността на САЩ от прилаганата до момента политика, която обостря рецесията в името на фискалния баланс.

Докато е във Вашингтон, Андоснис Самарас не е изключено да се срещне и с ръководителя на международния валутен фонд, Кристин Лагард. На срещите с премиера ще присъстват също така вицепрезидента Джоузеф Байден, държавния секретар Джон Кери и високопоставени лица от службите за национална сигурност, предава Етнос.

От американска страна дипломацията иска да окаже натиск на Брюксел да даде нови стимули за икономическо развитие в еврозоната, за да се възстанови загубеното от търговския баланс. Търговските отношения на САЩ и Европейския съюз са от решаващо значение за благоденствието на двете страни и проточилата се икономическа криза създава проблеми в развитието на бизнеса. Несигурността около бъдещето на европейската периферия може да е отслабнала, но Старият континент е далеч от желаното икономическо състояние.

Важно място се очаква да се отдели на темите свързани с енергийната независимост на Европа и геополитическото разположение на Гърция. Скорошното одобрение на Трансадриатическия газопровод (Transadriatic Pipline - TAP) за пренос на азерски газ от Каспийско море до северна Европа през Гърция, направи средиземноморската страната стратегически съюзник в инициативата за диверсифициране на газовите доставки в съюза. САЩ подкрепя проекта за изграждане на TAP, като важна част от плановете на Европа да се прекрати монополното влияние на Русия в доставките на природен газ.

На срещата с Барак Обама, гръцкият премиер Андонис Самарас се очаква да повдигне въпроса за създаването на свободна търговска зона в Гърция. Между горещите теми, които ще обсъдят двамата политици са още кипърският проблем, тежкото положение в Сирия и промените в страните от северна Африка. По време на посещението си отвъд океана, Самарас ще се срещне и с инвеститори от различни сектори, които може да проявят интерес към предстоящите приватизации в страната.

Категории: Политика Обама Самарас посещение САЩ Гърция
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus