Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Андонис Самарас иска да обедини Десницата

09 Май 2012 / 12:05:11  GRReporter
963 прочитания

Намерението си да положи усилия за създаването на дясноцентристки фронт обяви Андонис Самарас и в същото време обвини Алексис Ципрас в безотговорност, която засилва страховете за бъдещето на Гърция.

Лидерът на Нова демокрация посочи, че предложенията на радикалната левица СИРИЗА ще доведат страната до разпад, „като изходът от европейските структури няма да може да бъде избегнат”. „Едно е договорената поправка в условията на договора и съвсем различно нещо едностранното оттегляне от него”, посочи той.

„Надявам се до след обяд Алексис Ципрас да е дошъл на себе си. ако не го направи това ще означава, че се опитва да създаде широк фронт срещу меморандума, за да последва нова изборна надпревара”.

Лидерът на Нова демокрация посочи, че партията му е единственият пилон на стабилност и отправи призив за създаването на европейски фронт на дясноцентристките сили.  Поканата му засяга Демократичния алианс, партия Драси и ЛАОС.

Завръщането на Дора Бакояни в Нова демокрация се обсъжда усилено още от вчера. Слуховете бяха подсилени и от изявления на нейни близки сътрудници, които заявиха, че „интересът на Гърция налага сближаване между политическите сили, а не разединение”. Те поясниха, че нямат предвид само чисто либералните партии, като Драси и „Пресъздай Гърция, но и Нова демокрация.

Според източници обаче, за да се постигне това е необходимо да бъдат изпълнени условията, които очевидно би поставила Дора Бакояни, като например да бъде изразена по-ясно позицията на Нова демокрация за провеждането на реформи. Друга причина са тесните сътрудници на Самарас, които са твърде резервирани към възможността за обединение на десните.

От своя страна, лидерът на Драси Стефанос Манос посочи, че би било много трудно да се върне в Нова демокрация при сегашното й ръководство. „Едно такова действие би могло да бъде обсъдено, само ако Нова демокрация докаже, че се променя коренно. Например, ако партията бъде поета отново от Костас Караманлис и той да реши да отвори нейните врати към всички подобни идеологически партии, по примера на ЕРЕ (на чичо му Константинос Караманлис)”, заяви той за вестник Катимерини. Според автора на публикацията основната цел на Стефанос Манос е да се коалира с Дора Бакояни с предпоставката, че нито той, нито тя ще бъдат лидери на потенциалната коалиция.

В преговорите участва ативно и лидерът на новоучредената партия „Пресъздай Гърция” Танос Дзимерос, който се смята за силен „играч”, след като спечели 2,1 на сто от гласовете. Той изключва напълно възможността партията му да участва в предизборна коалиция с Драси и още по-малко с Демократичния алианс на Дора Бакояни. Танос Дзимерос заяви, че партията му е открита за всички членове на останалите две, които приемат нейните позиции.

При тези условия никой не е в състояние да предвиди дали през следващите дни Нова демокрация ще спечели от отварянето си към политическия център или либералните сили ще успеят да се споразумеят, въпреки отказа им да го направят преди изборите. Това разочарова много техните гласоподаватели, които коментират с право, че с добавянето на 6,5 на сто, т.е. 19 депутати към изборния резултат десните сили щяха да бъдат неоспоримите координатори на проевропейския фронт в Гърция. 

Категории: Политика Андонис Самарас европейски дясноцентристки фронт Дора Бакояни Стефанос Манос Костас Караманлис
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus