Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Андонис Самарас: Сценариите за ново правителство са политическа аномалия

15 Декември 2013 / 12:12:54  GRReporter
1580 прочитания

В интервю за журналиста Алексис Папахелас от вестник Катимерини абсолютно категорично Самарас отрича вероятността от тройни избори през май. Успоредно с това той отхвърли и възможността да бъде съставено ново правителство от днешния парламент. Премиерът отбелязва, че ако гледаше от страната на тесните партийни интереси, по-изгодни биха били тройни изброи, но за него самия  от първостепенна важност е да приключи безпроблемно излизането от кризата.

Самарас отбелязва, че решението за уреждането на гръцкия дълг трябва да се вземе от партньорите най-късно до пролетта. Дава да се разбере, че има несъгласие в вътре в тройката и подчертава, че няма да има нов меморандум. Разкрива, че скоро се е срещал с Костас Караманлис и са си поговорили като добри приятели. Същевременно атакува председателя на СИРИЗА Алексис Ципрас, обвинявайки го в популизъм, който както подчертава е „най-големият враг днес”.

– След бюджета, правителството го очаква още едно много трудно гласуване в парламента за данъка върху недвижимите имоти. В миналото депутатите на Нова Демокрация, които гласуваха срещу решаващи законопроекти бяха изключвани от парламентарната група. Ще се случи ли и сега същото?

– Няма да има проблем. Първо, защото уважаваме абсолютно и консултациите, и парламентарния дебат. Ние се вслушваме в нашите членове,  вслушваме се, ако щете, в депутатите от всички партии, когато те казват нещо правилно, ушите ни са отворени, отворени са и умовете. Типичен пример за това  е законопроектът за единния данък върху недвижимите имоти. Беше проведена голяма и смислена дискусия с нашите колеги.  И е се получи действително разбирателство там, където изглеждаше да има да непреодолима пропаст.  Второ, от своя страна , депутатите ни са показвали абсолютна отговорност и са подкрепяли много трудни законопроекти, които вече минаха. От сега нататък, трудностите ще бъдат много по-малки..

– Говорили сте в чужбина за „въздушни възглавници” във връзка с парламентарното мнозинство. Какво имахте предвид?

–Нещо много просто, което на практика не би трябвало да се нуждае от пояснения: че отвъд партийните противоречия, които са естествени във всеки парламент, има и обща логика, усещане за национален интерес, ако щете, което това правителство налага, за да завърши работата си и да бъде съдено по резултатите, след като я приключи. Не да бъде принудено да я остави по средата, хвърляйки страната обратно в анархията. Ние се опитваме да се отдалечим с голяма бързина от  ръба на пропастта, а не да ни връщат обратно там. И това не го виждаме само ние, които управляваме, виждат го и много други. Казах, че очевидно има много, които без да са съгласни с нас, няма да позволят да има цикъл на политическата аномалия в Гърция. И вярвам в това абсолютно.

– Как отговаряте на сценариите за друго правителство в рамките на настоящия парламент?

– Смятам ги, и го заявявам категорично, за сценарии на политическата аномалия! Защото те могат да се осъществят само в резултат на политическа аномалия. И ще доведат сигурно до политически хаос. Не забравяйте, че онова, което преживяхме и все още се опитваме да го преодолеем, е безпрецедентно.  Не може да бъде сравнявано с нищо от онова, което Гърция е преживяла през последните десетилетия. Ако по времето,  когато мисля  и посвещавам цялата си енергия за това как да се преодолее кризата, как да превърнем дефицитите в излишъци, как да се преобърнем  лошия имидж на страната в чужбина, как да се укрепи позицията на Гърция в една все по-неспокойна международна среда, как да прокараме реформите в отговор на интересите на заинтересованите страни, които са засегнати и правят всичко възможно, за да осуетят, как да се постигне по-нататъшно намаляване на дълга ни, как да започнат да идват сериозни инвестиции,  ако мислейки за всичко това трябваше да мисля и за  „движения” или за „сценарии” на политическата аномалия, тогава бих направил услуга на онези, които искат да видят страната ни на колене, неуправляема, „гибелна и безхарактерна едновременно”.  Аз подобна услуга няма да направя за никого по никакъв повод. Вървя по правия път, стоя на светло, това, което имам да кажа го казвам, работим по 24 часа в денонощието, седем дни в седмицата, 52 седмици в годината, защо не и повече. Народът вижда и разбира. С онези, които се движат в тъмната страна, не се занимавам.  Но и тях хората ги виждат и ги разбират. Както разбират и техните мотиви. И ако е необходимо,ще им даде отговор, който им подхожда. Но не мисля, че ще е необходимо...

Бившият министър-председател Костас Караманлис официално мълчи, но публикациите за връзките между вас са непрекъснати. Наистина, как бихте определили връзките си с бившия премиер?

– Те са отлични, каквито винаги са били. Преди няколко дни се срещнахме и си поговорихме като добри приятели. И мисля, че нищо не би могло да промени това...

Изборите трябва да са на 4 години

– Господин Ципрас заяви неотдавна че изборите за европарламента ще бележат падането на правителството. Може ли правителството да продължи живота си ако Нова Демокрация е втора сила на евроизборите?

Категории: Андонис Самарас интервю политически сценарии избори
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus