Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Андонис Самарас: Икономическият ръст ще дойде от европейски фондове

31 Май 2012 / 21:05:28  Анастасия Балездрова
3819 прочитания

Икономическата програма на партията си, която ще приложи, ако спечели изборите на 18 юни представи лидерът на Нова демокрация Андонис Самарас. Бъдещият премиер, както го представи ръководителят на предизборната кампания Евангелос Меймаракис заяви, че: „Всички възможности за излизането на страната от кризата зависят от европейски средства и европейска ликвидност”.

Приоритетите на Андонис са съживяването на икономиката и облекчаването на гражданите от строгите мерки, предоговарянето на икономическата политика с кредиторите на страната, правосъдие и справедливост, за да да се възстанови социалната сплотеност.

„Какво ще спечелят гражданите от политиката, която предлагаме? Работни места, работни места, работни места”. След това лидерът на „сините” повтори още три пъти думата „работа”. Той посочи, че първата им цел е икономиката да се съживи, а след това да дойде развитието. Второто му предложение бе облекчаване на кредитополучателите – кактона частните лица, така и на фирмите. Трето, оставане в зоната на еврото в условия, които ще позволят на Гърция да се спаси и развие. Тук той спомена за първи път думата „предоговаряне” на договора за заема към Гърция. На четвърто място Андонис Самарас постави възстановяването на направените несправедливости и незабавно възстановяване на крайните случаи. За края остави предприемането на мерки срещу престъпността и нелегалната имиграция.

Той отправи тежки нападки срещу лидера на СИРИЗА, Алексис Ципрас, без да спомене нито неговото, нито името на партията. „Онези, които говорят за едностранно анулиране на меморандума приличат на деца, които си играят с кибрит в слад, пълен с барут”.

Самият той обаче представи 18 реалистични, както подчерта предложения, десет от които ще бъдат поставени за предоговаряне с кредиторите на Гърция. Андонис Самарас заяви, че до средата на 2013 ще могат да се създадат поне 150 000 нови работни места, като подчерта, че това зависи напълно от ритъма на отпускане на парите от Националната стратегическа референтна рамка. След това допълни, че те ще се удвоят през 2014. „Говорим за истински работни места в частния сектор. Не за лъжливи обещания за назначения в държавния сектор. Който ви обещава това, ви лъже и си играе с болката ви”.

Според него увеличаването на заетостта може да бъде постигнато с 12,5 милиарда евро от Националната стратегическа референтна рамка през следващите три години и осигуряването на ликвидност след рекапителизацията на банките и изплащането на задълженията на държавата към частния сектор, които възлизат на около 4,5 милиарда евро за тази година.

Андонис Самарас обеща, че ще преговаря незабавно с кредиторите за:

1. Възстановяването на ниските пенсии и надбавките за многодетните семейства до стойностите, които са имали през 2009.

Възстановяването на заплатите на полицаите, които са на активна служба и на първо време, на заплатите на пилотите от военната авиация. След това щели да бъдат направени усилия за всички останали членове на силите за сигурност.

Възстановяване на щетите, които понесоха от орязването на гръцкия дълг частните лица и осигурителни каси – собственици на държавни облигации.

2. Удължаване на срока на отпускане на помощи за безработните от една на две години и това можело да се осъществи с неизползвани досега европейски средства.

3. Отпускането на извънредни помощи за хора на свободна практика и бивши собственици на търговски обекти, които са ги закрили, заради кризата и днес нямат никаква помощ, стига доходите им да не надвишават определен таван. Парите за това също щели да се осигурят от неизползвани европейски средства.

4. Постепенното изплащане на данъците, чието събиране се предвижда до края на годината, като общата сума да не надвишава 25 на сто от средния семеен доход. Остатъкът да бъде изплатен по-късно, дори и през следващите две години.

5. Да не се намалят повече заплатите в частния сектор. Според Андонис Самарас тази мярка сама по себе си „не е довела до развитие нито в България, нито в Португалия, нито в която и да е друга страна”. Той каза, че Нова демокрация подкрепя сключването на трудови договори между работодатели и служители и щяла да поиска „замразяване” на заплатите на сегашните нива до подписването на нов договор между служителите и техните работодатели.

6. Постепенното повишение на необлагаемите доходи от днешните 5 000 евро на 8 000 през 2013 и 10 000 евро през 2014.

7. Налагането на един разширен данък върху недвижимото имущество, който да е по-справедлив и поносим за всички.

8. Постепенното намаляване на данъчните ставки. Първо, намаляване на данъка за фирмите на 15 на сто през 2013. Второ, незабавно намаляване на ДДС за ресторантьорските услуги от 23 на 9 на сто, а през следващите три години – постепенно намаляване на коефициентите на ДДС респективно: от 23 на 19 на сто за високия, от 19 на 9 на сто за средния и от 6,5 на 5 на сто на ниския, като целта е целият туристически паект да се облага с ДДС 5 на сто. Трето, постепенно намаляване на най-високия данъчен коефициент за физическите лица от 45 на сто днес на 32 на сто.

9. Срока за концентрирането на сумата от 11,7 милиарда евро, които трябва да бъдат спестени от държавните разходи в периода 2013 – 2014 да бъде удължен поне до 2016.

Категории: Политика Нова демокрация Андонис Самарас икономическа програма работни места развитие европейски средства
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus