Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Амбициозна програма за инвестиции от 45 млрд. евро и откриване на 210 000 работни места

29 Юли 2010 / 10:07:33  GRReporter
1028 прочитания

Програма за развитие най-вече в сферата на зелената енергия представи министъра на околната среда, енергетиката и климатичната промяна Тина Бирбили. Свръх-амбициозна цел си постави министерството за околната среда на Тина Бирбили за развитие на ивестиционни планове най-вече свързани със зелена енергия в размер от 45 млрд. евро, които ще отрият 210 000 работни места, от които 27 000 ще са щатни бройки.

Програмата на министъра беше представена пред обществени организации, а основните й стълбове са:

Съобразяване с климатичните промени и преминаване към една конкурентноспособна икономика, в която ще намалее употребата на каменни въглища. Ще бъдат предприети политики за подобрение на енергийната ефективност, увеличение на енергийния потенциал в страната от ВЕИ и природен газ, подсигуряването на енергийни доставки, доставката на надеждни енергийни продукти и услуги на потребителите и насърчаване на екологосъобразни модели на производство и потребление чрез "зелените" обществени поръчки ". Общият бюджет на инвестициите, които приспадат към съответния „стълб” е 31,8 милиарда, а се очаква да създаде над 169 000 работни места.

Устойчиво управление и опазване на природните ресурси: Този „стълб” ще включи дейности за защитата и подобряването на биоразнообразието, управлението и защитата на водните ресурси и гори, както и в планирането на бързи действия за справяне с опасностите и кризите свързани с околната среда. Бюджетът за инвестициите, които са включени в този „стълб” е 2,3 млрд. евро и се очаква да се създадат 11 000 работни места.

Подобрение на качеството на живот чрез опазване на околната среда: Чрез действията планирани от третия „стълб” министерството на околната среда се стреми да подобри качеството на живот на гражданите чрез насърчаване на устойчивото развитие, като същевременно се гарантира опазването на околната среда. В рамките на програмата предвидена за изпълнението на целите от този „стълб”, ще бъдат изпълнени интервенции, които ще „съживят” големите градове – не само столицата, но и градове в провинцията. Бюджетът е в размер от 9,5 милиарда и ще създаде 30 000 работни места.

Укрепване на механизмите и институциите за управление на околната среда: Четвъртият „стълб” на програмата цели да се укрепи управлението на околната среда чрез действия, чиито основните приоритети са да се засилят институциите и механизмите за управление на околната среда чрез интервенции, но и чрез инвестиции за укрепването им от стрна на материални, но и на човешки ресурси. Бюджетът е в размер от 846 700 000 и се очаква да създаде над 2400 работни места.

Па материали на вестник „Етнос” и „АПЕ”

 

Категории: Актуално околна среда инвестиции работни места енергетика
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus