Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Alpha Bank се опълчи на тройката

26 Януари 2014 / 13:01:24  GRReporter
1486 прочитания

„Две от най-впечатляващите събития в гръцката икономика през 2013 бяха абсолютно успешното преструктуриране и рекапитализиране на банковата система на страната и много по-доброто от очакваното изпълнение на бюджета, с постигането на първичен бюджета излишък в размер на над 1.5 милиарда евро (0,8% от БВП) през 2013.

На база на това и на допълнителния факт, че спадът на БВП е по-нисък през 2013, а възстановяването ще е по-високо през 2014 отколкото предвижда тройката, възникват съществените въпроси за това какво точно се цели с новите забавяния що се отнася до превеждането на договорените траншове за финансирането на гръцката програма за приспособяване.

Сигурно е, че тези нови големи закъснения ще повлияят отрицателно на икономическото възстановяване на страната и за възстановяването на доверието  в гръцката банкова система, и ще попречат на връщането на влоговете в страната” заявяват икономическите анализатори на Alpha Bank в последния седмичен бюлетин на банката.

„Според  последния анализ, закъсненията увеличават опасността от неизпълнение на бюджета за 2014 и от създаването на финансови дупки, които могат да бъдат избегнати ако гръцката икономика бъде оставена да си поеме дъх. Гръцката икономика се възстановява въпреки натиска от страна на тройката, който не й позволява да функционира с естествените нива на ликвидност или в един нормален икономически климат. Бюджетите за 2012 и 2013 са изпълнени много по-добре, отколкото беше програмирано и въпреки предвижданията на тройката и огромните закъснения и несигурност, създадени преди превеждането на траншовете. Тези бюджети са изпълнени  правилно, защото гръцкото правителство е отбелязало значителен напредък що се отнася до осъществяването на изискванията на тройката. Тогава по каква причина закъснява превеждането на планираните траншове от програмата за финансова подкрепа?” се казва още в бюлетина на Alpha Bank.

Междувременно стана ясно, че правителството изпраща днес на тройката алтернативни предложения по висящите въпроси, както заяви министърът на финансите Янис Стурнарас след срещата си вчера с премиера Андонис Самарас и вицепремиера Евангелос Венизелос.

www.naftemporiki.gr

Венизелос е поискал да се запази оптимистичният климат за развитието на икономиката, уверявайки, че опитите продължават. Обсъдени са били всички теми и нещата са под контрол, подчерта самият той пред журналисти. Запитан за изявленията на комисаря по финансите Оли Рен, който казва, че обсъждането на начина за намаляване на държавния дълг ще започне през лятото, Венизелос каза, че според него  тази дискусия може да започне след потвърждаването на данните на Евростат, и това е въпрос, който се урежда от правителствата.

Вчера в Давос Оли Рен заяви, че преговорите за финансовата програма за 2015-2016, както и за гръцкия дълг ще започнат през лятото. Очакваше се те да започнат още през пролетта, веднага след като Евростат потвърди финансовите резултати на страната за миналата година. Рен каза, че проверката на гръцката програма ще приключи през следващите месеци, и изрази надеждата си експертите на тройката да се върнат в Атина в края на януари.

Оли Рен заяви в интервю за Wall Street Journal, че Гърция трябва да довърши това, което е започнала. Според него Гърция не може да получи всички пари от спасителния пакет, ако не е завършило първо оценяването на програмата.

Междувременно, две социологически проучвания показват  преднина от около 1%  на СИРИЗА сред гласоподавателите, докато според трето проучване преднината  е вече 4,9%.

www.imerisia.gr

В първата анкета на агенция Alco, публикувана във вестник Прото тема, СИРИЗА води пред Нова Демокрация с подкрепата на 22,2% от гласоподавателите срещу 21,6% за Нова Демокрация. 57% от запитаните вярват, че  СИРИЗА няма достатъчно кадри, за да осъществи програмата си, а 67% заявяват, че не вярва, че ако партията спечели ще изпълни обещанията си.

Подобни са и резултатите  на втората анкета на Metron Analysis за вестник Етнос. Според тях СИРИЗА води с 0,8% с общо 20,5% от предпочитанията на гласоподавателите,  срещу 19,7% за Нова Демокрация.

И в двете анкети третата партия е Златна зора, със съответно 7,7% и 6,9%, следват ПАСОК (4,7% и 4,3%), Комунистическата партия (4,6% и 3,4%) и Независимите гърци (4,3% и 3,2%). Що се отнася до Демократичната левица, в анкета на Metron Analysis тя не попада в парламента (2,5%), а в тази на Alco πминава границата с 3,2%.

И двете проучвания показват, че мнозинството от гражданите не желае предсрочни избори- 45% в първото и 59% във второто.

Андонис Самарас е най-подходящ за премиер и в двете анкети, с 33% срещу 27% за Алексис Ципрас в първото проучване и с 31% срещу 16% във второто.

В трета анкета на Palmos Analysis за TVXS СИРИЗА  води с  25,9%  срещу 21% за Нова Демокрация. Трета е Златна зора със 7,6%.

Следват Независимите гърци с 3,9%, Комунистическата партия с 3,8% и ПАСОК с 3,3%. Извън парламента остава Демократичната левица с 1,6%. 1,8% събират Зелените еколози, а ЛАОС- само 1,1%.

11,9% не са решили за кого да гласуват.

Ако се разпределят гласовете на нерешилите за кого да гласуват, СИРИЗА води с 32,3% срещу Нова Демокрация с 27,2%, а Златна зора е с 9,3%. Независимите гърци са четвърти с 5,9%, следват Комунистическата партия ενώ с 5,8%, ПАСОК с  4,9%, а Демократичната левица се бори да премине бариерата от 3% с 2,7%.

Що се отнася до нерешилите, 22% от тях биха гласували за Нова Демокрация , 16% за СИРИЗА, 12% за  Независимите гърци, 10% за ПАСОК, 8% за Демократичната левица и 5%  за Зелените еколози.

Категории: Alpha bank преговори тройка Янис Стурнарас социологически проучвания Алексис Ципрас СИРИЗА Андонис Самарас Нова Демокрация
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus