Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Алфа банк се готви да купи Пощенската каса

30 Юни 2013 / 13:06:43  GRReporter
1418 прочитания

Председателят на Управителния съвет на Alpha Bank Янис Костопулос обяви предложението на банката да купи Пощенската каса на годишното събрание на акционерите. Alpha Bank ще внесе сериозна оферта за касата, заяви Костопулос и добави, че целта е да се запази автономията на Пощенската каса, а не тя да бъде погълната.

Костопулос, коментирайки състоянието на гръцката икономика, говори за доказателствата за раздвижване, но отбеляза, че периодът 2013-2014 ще е критичен.Той подчерта, че излизането на страната от кризата на дълга и връщането й по пътя на развитието засилват нуждата от продължаване на приспособяването, съпроводено обаче от преструктуриране на държавния сектор.

„Необходимо е програмата за структурни промени  на мрежата на производство да бъде завършена, защото това ще подобри конкурентността и вътрешната насоченост на икономиката. За тази цел е необходимо всички сили на страната да бъдат задвижени. В противен случай приспособяването може да е крехко” каза още Костопулос.

Говорейки за банковата система на страната, той отбеляза, че когато приключи рекапитализацията на банките, гръцката банкова система ще се състои от малко, но по-силни групи, с достатъчно капитали, и от много малки здрави банки. Пазарните дялове на банките ще осигурят конкуренция и ще позволят на банките на спечелят от икономическата обстановка.

По-късно думата взе изпълнителният директор Димитрис Мандзунис, който подчерта, че след придобиването на банка Емборики, обединената банка увеличава пазарния си дял по отношение на влоговете на 21%, а при кредитите на 23%,разполага с повече от 1200 клонове, 700 в Гърция и 500 в чужбина, и с 18000 служители, от които 11500 в Гърция. Тъй като юридически сливането е завършило, процесът по обединяването е в развитие, обединява се клоновата мрежа и се планират бизнес дейностите на базата на новия план, който беше одобрен от управителния съвет. Мандзунис заяви и, че след успешното увеличаване на капитала и капиталовото укрепване след придобиването на Емборики, която допринесе с капитали в размер на 2,5 милиарда евро, главните основни частни капитали на Alpha Bank се преобразуват на 7,9 милиарда евро, които съответстват на 13,7% според показателя за частните капитали и на 14,4% според показателя за капиталова достатъчност. Тези показатели преизпълняват минимално изискваните от надзорните власти, подчерта изпълнителният директор.

С успех приключи рекапитализацията на Attica Bank, която е първата банка, която успява да го направи без подкрепата на Фонда за финансова стабилност. Според официалното съобщение 100% са покрити издаването на нови акции и издаването на облигации в общ размер на 400 милиона евро.

Увеличаването на акционерния капитал с внасянето на средства в брой с право на предпочитание по отношение на старите акции, в размер до 199 406 822,10 €, осъществено в периода 11 юни-25 юни, след упражняването на правото на предпочитание е покрито в размер на 65,76% с внасянето на обща сума от 131121 386,4  €, която съответства на 437 071 288 нови поименни акции.

 Имайки предвид интереса на инвеститорите за покриване на непродадените акции, крайният процент от увеличаването на акционерния капитал надминава 100%. От друга страна, издаването на облигационен заем до 199 406 822,10 € чрез издаването на  664 689 407 облигации е покрито 54,07% с внасянето на обща сума от 107 813 673,6 евро. Засиленият интерес на инвеститорите показва, че облигационния заем ще бъде покрит над 100%. Взимайки предвид всичко това управителният съвет на Αttica Bank  свика заседание до вторник, 2 юли, за се удостовери броя на непродадените акции и облигации и да пристъпи към предвидените действия.

 

 

Категории: рекапитализация Янис Костопулос Пощенска каса Alpha Bank Attica Bank
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus