Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Алфа банк и Eurobank EFG официално обявиха развалянето на “годежа”

14 Март 2012 / 17:03:22  GRReporter
1831 прочитания

Поредното сливане на две гръцки банки приключи с неуспех, след като днес Алфа банк обяви, че ще свика ново общо събрание на акционерите, за да анулира решението на предишното, проведено на 11 ноември за обединяване с Eurobank EFG. В официалното съобщение на финансовата институция се казва, че ситуацията в Гърция рязко се е променила, след като двете банки обявиха сливането си. Тогава те пристъпиха към тази стъпка, за да предотвратят евентуалната им национализация в случай, че загубите им от отписването на гръцкия дълг по процедурата PSI са толкова големи, че за рекапитализацията си са принудени да потърсят помощта на Фонда за финансова стабилност. От Алфабанк обаче припомнят, че в процедурата по PSI е била договорена схемата, по която банките ще получават пари от Фонда и тя не изисква непременно национализацията им, а напротив, гарантира запазването на частния им характер.

Финансовата институция е притежател и на по-малко гръцки държавни ценни книжа от доминираната от семейство Лацис банка. Също от Алфабанк припомнят, че междувременно станаха известни и резултатите от проверката на кредитните досиета на гръцките банки, която извърши консултантската компания Black Rock Solutions и която се е оказала по-положителна за Алфабанк, откокото за Eurobank EFG. При така създалите се условия екипът на Янис Костопулос е предложил нов договор на семейство Лацис, но до компромис не се е стигнало. Публична тайна е, че още от януари има разрив между администрациите на двете банки.
    В същото време от Eurobank EFG не крият разочарованието си от провала на сделката и обвиняват Алфа за пропуснати ползи за над 4 милиарда евро, според изчисления на външни консултанти. “В един толкова труден за страната период и след успешното преструктуриране на дълга банковата система е длъжна да отговори на предизвикателствата на времето и да понесе отговорностите си пред икономиката, акционерите и клиентите си”, се казва в официалното съобщение на финансовия колос на Спирос Лацис. От институцията отричат аргументите на Алфа като неотговарящи на действителното състояние на нещата. “В момент, когато гръцките банки изпитват капиталови и ликвидни затруднения се пропусна възможността да се създаде финансова институция, която би била 23-та по големина в Европа”, се казва в заключение в съобщението.

    Още преди няколко дни агенцията за кредитен рейтинг Moody’s предвиди, че шансовете Алфабанк да предприеме сливане с друга банка са минимални, въпреки желанието и на тройката, и на правителството да има окрупняване на гръцките финансови институции.
       Въпреки провала на сделката акциите и на двете банки поскъпнаха на атинската борса. Тези на Алфабанк поскъпнаха с почти 5 процента, а на Eurobank EFG - със 4 процента. “Анулирането на сливането вероятно предизвика нови инвеститорски инициативи на гръцкия банков пейзаж”, коментира Наташа Румандзи от борсовия клон на банка Пиреос. Все пак тя обясни скока в цените на двете банки, както и възхода на целия индекс на атинската борса на решението на агенция Fitch да повиши кредитния рейтинг на Гърция със 6 нива и да я постави в В- със стабилна прогноза.

Категории: Алфабанк Eurobank EFG PSI сливане акционери семейство Лацис атинска борса акции
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus