Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Аларма за икономическа дестабилизация от Института за икономически и индустриални изследвания

21 Януари 2010 / 18:01:03  GRReporter
1240 прочитания

Виктория Миндова

 

Катастрофални ще са последствията за гръцката икономика, ако не се въведат неотложни промени във финансовата политика на страната и не се подобри конкурентоспособността на местния пазар.  Това твърдят анализаторите от Института за икономически и индустриални изследвания в отворено писмо до министър-председателя Георгиос Папандреу. В него икономическите специалисти призовават към предприемането на незабавни действия, които да предотвратят евентуална икономическа, но и обществено-политическа дестабилизация на страната.

В публичното обръщение се подчертава, че инерцията, бездействието и догматизма задушават силите на прогреса и вредят на развитието на конкурентоспособността. От института призовават за реалистичен подход към икономическата ситуация днес и въвеждане на всички възможни мерки за намаляване на държавният дефицит в най-кратки срокове. Резултатите от евентуално закъснение на въвеждането на ефикасна оздравителна програма може да доведе стопанския живот на страната до бедствено положение.

От института говорят за порочния кръг на висок бюджетен дефицит и много ниска конкурентоспособност. „Огромната зависимост на Гърция от външно финансиране, създава условия за упражняване на силен натиск върху страната от международните пазари, чуждестранната преса, както и от партньорите в Еврозоната. Всичко това се отразява в нарастване на лихвените показатели, което води до оскъпяване на държавното ни кредитиране. Погасяването на прекомерно големите лихвени проценти отнема от средствата за вътрешни инвестиции и покриването на публични разходи. Настоящата политика води до осезателно намаляване на благосъстоянието на най-уязвимите социални групи, като правителството ги лишава от упражняването на основни граждански права,” се обобщава в отвореното писмо.

Изходът от кризата се крие в реформа на икономическата политика, водена до момента и във възстановяването на конкурентоспособността в условията на модерната пазарна икономика. Според института за икономически изследвания изпълнението на тези две условия ще доведе до възвръщане рентабилността на страната пред външните пазари и до финансова стабилност в границите на Гърция. Икономическата реформа според специалистите трябва да премахне на три основни тенденции, които в последните години подкопават основите на стопанския живот в страната. Първата е раздуването на служещите в държавния сектор, без критерии за ефективността на работата и качеството на услугите, които се предлагат. Втората е прекомерното увеличение на публичните разходи за пенсии в последните двайсет години, без аналогичните приходи в пенсионните каси. Третата тенденция е широко разпространилите се корупция и данъчни измами, които се отчитат като милиарди евро годишна загуба за гръцката държава.

Подобряването на конкурентоспособността може да се достигне незабавно чрез разбиването на монополните сектори катотранспорт и дистрибуция и отварянето на местните пазари за чуждестранни фирми под контрола на държавата. Улесняването на административните процедури е още една стъпка към въвеждането на ефективно работеща пазарна икономика, конкурентна на останалите страни от еврозоната.

По отношение на Програмата за стабилност и развитие институтът е на мнение, че тя съдържа „амбициозни, но в същото време неотложни мерки, които не включват всички належащи интервенции” за оздравяването на местната икономика. Според икономическите специалисти правителството не трябва да се бави с въвеждането на пълната серия от мерки за предотвратяване на икономическия колапс. Дори и министърът на финансите Георгиос Папаконстантину не изключи вероятността за въвеждането на допълнителни мерки като съкращаване на разходи и повишаване на косвени данъци след юни 2010 година, при невъзможност на покриване на целите залегнали в бюджета. „Сега веднага, а не после” заявяват от института и поясняват, че  „пълното и незабавно изпълнение” на мерките за намаляване на бюджетния дефицит ще има положителен ефект върху повишаването на конкурентоспособността гръцката икономика.

Категории: ИкономикаПолитикаПазариIOBE
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus