Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Актуализиран меморандум с нови данъци и реформи

21 Август 2010 / 12:08:43  GRReporter
1185 прочитания

Десет нови преки и косвени данъци ще навлязат, за да докарат приходи от 5 млрд. евро през 2011 г., както стана известно след срещата между министъра на финасите Георгиос Папаконстантину с директора на Банка на Гърция Георгиос Провопулос, които подписаха актуализиран Меморандум за икономическа и финансова политика.

Според меморандума дори и осигурените в здравните каси ще плащат такса от три евро за преглед във външните кабинети на болниците, а джобът на потребителите ще отеснее с новите увеличения на цените на тока. Правителството се опитва да намери допълнителни ресурси чрез орязване на разходите и събирането на данъци, които трябва да донесат 9 775 000 евро за следващите две години в рамките на споразуменията с кредиторите от „тройката” – Европейски съюз, Европейска Централна банка и Международен валутен фонд. От тази сума през 2011 г. трябва да бъдат събрани 6 350 000 евро, а през 2012 г. – 3 425 000 евро. Освен актуализираният меморандум, в случай че се забележи отклонение от поставените цели и приходите паднат под програмираните за даден период, тогава правителството ще трябва да вземе допълнителни мерки.

За да се постигне тази цел меморандумът трябва да се спазва неотклонно, а страната ще бъде наблюдаване всеки месец от екипите на „тройката”. В тази връзка на министъра на финансите се дава правото на вето върху решенията на други министерства по въпроси свързани с бюджета им. Междувременно проектобюджетът за 2011 г. се очаква да бъде готов в началото на месец октомври.

В „новия меморандум” са включени мерки за промяна на начина на работа на болниците, на железниците и като цяло на държавния сектор. Те ще променят условията на работа, както и предмета на работа на стотици хиляди служители както в държавния, така и в частния сектор.

Трите евро, които ще трябва да плащат здравно осигурените пациенти за прегледите в болниците, се очаква да помогнат за заздравяването на бюджетите на болниците и за подобрението на услугите, които се предлагат. От своя страна министерство на финансите е поставило частни икономисти, които да помогнат за по-добър мениджмънт на финансите на болниците и да контролират разходите и плащанията на сметките. От правителството се очаква да създаде условия за намляването на цените на лекарствата.

Що се отнася до държавните железници, проектът е да се спрат влаковете по линиите, които не са на сметка, да се увеличат цените на билетите и да се съкрати част от персонала. Проектозаконът за реформата на железниците ще бъде обсъден в парламента до края на месец септември и надеждата е железниците да излезнат на печалба през финансовата 2011 г.

Пряко ще повлияе на джоба на потребителите и стадиакалното увеличение на цените на тока до 2013 г. като специални условия за плащане на сметките ще има за т.нар. „уязвими потребители”. Задачата на правителството е първоначално да дефинира понятието за „уязвимите потребители”, за да пристъпи към създаването на ценоразпис за плащания при по-благоприятни условия за тази категория. В най-скоро време правителството ще представи и детайлните си планове за освобождаване на пазара на енергията според изискванията на ЕС.

През есента ще бъде предложен и закон за отварянето на затворените професии, в които са включени тези на адвокатите, фармацевтите, нотариусите, архитектите, инженерите и заклетите счетоводители. Европейските партньори препоръчаха да се подобри и функционирането на Статистическата служба на Гърция.

Строгите мерки, които правителството е взело досега не докараха очакваните приходи в държавната хазна, които са доста под поставената цел и това е повод да се притеснят кредиторите на страната. Въпреки това Гърция получи похвалата си от Европейската комисия за хода, с който се придвижва изпълнението на условията по меморандума за първите шест месеца и потвърди втората вноска от кредита в размер на 9 млрд. евро. Единственият антидот срещу задълбочаването на рецесията препоръчан от Европейската комисия на гръцкото правителство е да се справи с укриването на данъците и да подобри данъчното си управление.

 

Категории: АктуалноИкономикаикономическа криза рецесия реформи железници болници
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus