Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Активисти на неонацистката Златна зора задържани за незаконна проява

22 Август 2013 / 12:08:14  GRReporter
1518 прочитания

Късно вечерта в сряда полицията задържа осем активисти на неонацистката партия Златна зора, в района на археологическия обект Делфи. Членовете на Златна зора се опитали да проведат „на лунна светлина” едно мероприятие с „исторически и образователен” характер, което предизвика острите реакции на местното общество.

Според съобщението на полицията, осемте активисти на Златна зора, облечени в еднакви униформи, са били задържани, тъй като се опитали да организират въпросната проява без да имат необходимото разрешение, като при това са пречели на посетителите, дошли да разгледат археологическия обект.

Неонацистката партия Златна зора планирала мероприятие на „най-свещеното място на древния свят (…)”, както се посочва в нейно съобщение, «с доклади и дискусии в рамките на образователния цикъл “Въпроси от гръцката история” в археологическия обект, който веднъж в годината през август по пълнолуние остава отворен през цялата нощ».

Политическите партии в Гърция реагираха остро на планираното «използване и оскверняване» на археологическия паметник от формирования на нацистката идеология.

Областната комисия на ПАСОК във Фокида се противопостави на «недопустимото използване» на светилището в Делфи от хора, които изповядват фашистки убеждения, демонстрирайки изкусно псевдогръцки и християнски идеали».

С подобно съобщение излезе и Областната комисия на СИРИЗА в Евия и Фокида, с което се осъждат «фанатичните призиви за чистота на етноса, които са написали най-черните страници в историята и са довели до смъртта на хиляди хора в целия свят».

На 4 август Златна зора бе предвидила провеждането на Фестивал на младежта в парка на град Каламата, който обаче бе осуетен. Това стана след буря от реакции и последвалото решение на секретаря на Децентрализираната администрация в Пелопонес да отмени издадените разрешителни за всички прояви, предвидени да се проведат през август на въпросното място.

 

 

Категории: Златна зора активисти задържани мероприятие Делфи светилище
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus