Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Ако всички спазваме закона за пълната забрана на пушенето, бизнесът ни няма да пострада

01 Септември 2010 / 18:09:13  Емануела Карастоянова
1223 прочитания

Оптимистично посрещат първия ден на септември собственици и шефове на заведения в центъра на Атина. Законът за пълна забрана на пушенето на публични места е вече в сила, но настроението на персонала в кафенетата е учудващо ведро. И свидетелства за едно: хората имат нужда от вяра, че правилата, които държавата въвежда се спазват. От всички.

В първия ден на месеца улиците на Атина са оживени. Лятото свърши и столичани са се прибрали вече у дома. Кафенетата са пълни, но не е това нещото, което прави впечатление. Разликата от други дни е тази, че почти всички маси и столове са изнесени навън. А с тях и цигареният дим, който човек няма как да не усети. На места той е толкова гъст, че е образувал нещо като невидима „стена”. По това колко много хора са предпочели масите пред заведенията, вместо климатика вътре може да се разбере колко много са пушачите в града...

Как посрещат първия ден от забраната за пушене в самите заведения? Евгениос, шеф на кафене Centralе на улица Митрополеос е оптимистично настроен. Той смята, че въвеждането на закона има логика и го оценява позитивно. Приел е решението на  държавата, а в отговорите му няма и следа от бунт или недоволство. Евгениос подчертава, че пушачите в страната са много. По думите му допълнителна „особеност” на Гърция е това, че пиенето на кафе най-често е свързано със запалването на цигара... Какво ще прави от сега нататък за да задържи клиентелата си? Евгениос не изглежда да се притеснява. Отговаря ми спокойно, че в заведението има място за всеки. За пушачи има маси навън, а за непушачи вътре (които стоят празни...). Помислил е и за зимата. Ще топли клиентите-пушачи с газови печки на улицата. А за самия закон твърди, че: „ Ако се спазва от всички, тази забрана едва ли би имала толкова негативно влияние върху  бизнеса ни. Ако някои си позволят обаче своеволия, със сигурност  ще има потърпевши. Хората ще предпочетат тези, които им правят услуга, а заведенията, които спазват закона ще са на загуба”.

За това, че от 1-ви септември насторението в кафенетата из града съвсем не е миньорно ни уведомява и Лефтерис, шеф на кафене Piazza Duomo. Piazza Duomo също е пълно с хора, които въпреки високите все още температури са предпочели да седнат... навън и... да запалят цигара. Ето какво казва Лефтерис: „Въвеждането на този закон със сигурност има някаква логика. Истината е, че в нашата страна наистина много хора пушат. В чужбина пушачите са много по-нисък брой. Въвеждането на забраната няма да нанесе щети на нашия бизнес, стига законът наистина да се спазва. Тогава нещата наистина имат смисъл”.  Левтерис също е твърдо решен да не остави клиентите пушачи да мръзнат зимата на улицата. „ Ще отопляваме мястото с газови печки” заявява с усмивка той.  

Остава да видим дали законът ще бъде спазван от всички и дали наистина очудващо оптимистичните прогнози на шефовете на заведенията ще се сбъднат. Друга алтернатива е гърците да се откажат от пушенето. Би било добре да се стигне до нея, независимо колко реално звучи това. Процентът на пушачите тук е един от най-високите в света, цели 40%. 49,9% от тях са мъже, а 30,8% жени. 4 на 10 пушачи пушат повече от 20 цигари на ден, което качва Гърция отново на едно от първите места в света. Особено притеснителен е фактът, че процентът на пушачите е висок и сред младежите. Цели 44,3% на възраст от 18 -34 години пушат всекидновно. Сред гимназиалистите процентът възлиза на 24,6%. Желаят да спрат пушенето 2 на всеки 3 пушачи, но успелите са далеч по-малко...

 

Вашето мнение за или против забраната за пушене в Гърция можете да изкажете в анкетата на нашата страница.

 

 

Категории: забрана за пушене кафе цигари здравеопазване закон месец септември
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus