Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Ако ви ухапе кенгуру в Атина или словесните двубои на Адонис Георгиадис

18 Ноември 2013 / 13:11:48  Анастасия Балездрова
1659 прочитания

След това на финансовия министър Янис Стурнарас името на колегата му в министерството на здравеопазването Адонис Георгиадис е най-популярното в гръцките традиционни и социални медии. С разликата обаче, че в случая с Георгиадис той самият дава повод за различни коментари. Често министърът е толкова разобличаващо искрен, че опонентите му в словесните дуели остават буквално с отворена уста.

Най-скорошният пример за това бе шокиращото за голяма част от аудиторията в Гърция изявление: „Ако се стигне до съкращения на лекари в държавната система за здравни услуги, моля те да не бъдат отчетени като дело на тройката. Не искам Томсен да ми отнеме славата за действия, които се продразбира, че трябва да бъдат предприети. Решенията са мои”, заяви Георгиадис за ужас на свикналите с идеята, че държавният сектор е „свещена крава” гърци.

 

„Думата слава означава отговорност. Казах, че не е възможно Томсен да вземе славата. Всъщност той не взима никаква слава. В Гърция всички го ругаят. Ние сме тези, които трябва да вземем славата, тоест отговорността”, поясни той след вълната от негативни реакции от страна на свикналите да бъдат обгрижвани държавни служители.

41-годишният Адонис Георгиадис е една от най-противоречивите фигури на гръцката политическа сцена. Той започна политическата си кариера в популистката крайнодясна партия ЛАОС на Георгиос Карадзаферис и бе избран за депутат за пръв път през 2007. Четири години по-късно и след падането на правителството на Георгиос Папандреу, Георгиадис бе назначен за заместник-министър на търговското корабоплаване в служебния кабинет на Лукас Пападимос. Точно три месеца по-късно той подаде оставка и два дни след това (13 февруари 2012) бе отлюспен от парламентарната група на ЛАОС, понеже наруши партийната линия, като гласува „за” приемането на втория меморандум за финансова помощ към Гърция.

Веднага след това Адонис Георгиадис се отказа от депутатското си място и четири дни по-късно стана член на Нова демокрация. На парламентарните избори на 11 юни 2012 той бе избран за депутат от сините, а на 25 юни тази година застана начело на министерството на здравеопазването. Георгиадис е женен за Евгения Манолиду – диригент и композитор на класическа музика, но по-известна като водеща на различни телевизионни предавания. 

Тембърът на гласа му често се качва до лимита на своите възможности и това дразни ушите на слушателите на неговите изявления, но Георгиадис компенсира това със своето красноречие. Той създава усещането, че здравното министерство е едно от ведомствата, където поставените цели се изпълняват. А напоследък става все по-ясно, че е доста добре запознат с естеството на работата си.

Пример за това е друг един негов двубой в парламента. Промените в държавната здравна система станаха причина Георгиадис да стане обект на критика от страна на депутатката от Независимите гърци Хрисула Ятагана. Тя го призова да приложи в Гърция  моделите на здравните системи в САЩ и Австралия. Тогава тя получи следния отговор:

„Преди да започнем да говорим по една тема е добре да я проучим. Начинът, по който функционират болничните заведения в Гърция е направен по австралийски образец. За да разберете колко близко сме се придържали до системата в Австралия, трябва да ви кажа, че имаме дори Център за реагиране при ухапване от кенгуру. Толкова грижливо са превели образците, че сме предвидили дори какво ще платим ако ни ухапе кенгуру. Ако някой знае къде може да се намери кенгуру в Атина, нека ми се обади”.

За думите на депутатката, че Гърция не трябва „да дава всичко на Меркел”, за да остане в еврозоната, Георгиадис също имаше готов отговор: „Що се отнася до САЩ, зная за голямата ви обич към долара. Спомням си предложението на лидера ви Панос Каменос да напуснем еврозоната и да приемем долара за валута в страната. Дали пък това не е и основата за сътрудничеството между Независимите гърци и СИРИЗА? От една страна те с обичта към Тексас, от другата вие с долара, все някъде по средата ще се споразумеете”. В този случай критиката му засегна и основната опозиционна партия. Нейният лидер Алексис Ципрас наскоро се завърна от Тексас, където изнесе лекция и заяви, че излизането от еврозоната би било катастрофа за страната, която реши да го направи.

Една от основните критики срещу Адонис Георгиадис от страна на политическите му противници е неговата професия и най-вече фактът, че продава своите книги не само в книжарницата си, но и в телевизионни предавания.

„Говорим за много сериозни неща, които не могат да бъдат приемани с насмешка и шеговито поведение от хора, които в свободното си време ходят скришом в студиото, за да снимат телевизионни продажби. И след това тези предавания да се показват със знак за повторение, въпреки че не са, просто защото водещият заема министерски пост”, заяви Алексис Ципрас в парламента.

За да му отговори, Адонис Георгиадис организира специална пресконференция. В нея той определи нивото на лидера на опозицията за ниско и заяви, че то изразява ненавист към него.

„Ако г-н Ципрас беше работил в живота си като мен щеше да знае, че биологичните ми възможности не биха ми позволили да правя това, което описа. Когото и да попитате от служителите в министерството ще ви каже, че се намирам тук от сутрин до вечер. Искрено съжалявам за ниското ниво на г-н Ципрас. Но, за да разбере колко голяма грешка е направил и колко несправедлив е към мен, му предлагам следното: Да отиде един ден и да снима едно предаване за телевизионни продажби на книги. Да види колко е уморително, да спечели за пръв път парите си със свои собствени усилия и да разбере, че това, което каза не е възможно да се случи”, бе отговорът на здравния министър.

Категории: Политика министър на здравеопазването Адонис Георгиадис словесни двубои тройка съкращения
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus