Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Агресивна приватизация и радикални реформи иска президентът на Атинската борса

03 Май 2010 / 17:05:08  Виктория Миндова
1942 прочитания

Приватизацията, отварянето на затворените професии и реформите в данъчната и социално-осигурителната система са само част от промените, които Гърция трябва да извърши в периода на възстановяване на позитивния си имидж пред международните пазари. Наред с всички останали проблеми, Гърция трябва да се обърне към новите технологии на 21-ви век, за да може да възвърне конкурентоспособността си и положителния икономически ритъм на страната. Това бе мнението на Спирос Капралос президент на Атинската фондова борса, който говори на икономическия форум „Digital economy forum: Развитието е цифрово”, свързан с развиването и прилагането на новите технологии в държавната администрация и услугите. Финансистът подчерта, че правителството има тежката задача да прибегне до затварянето на губещи предприятия и масовото приватизиране на други, както и драстичното съкращение на държавната администрация, за да може Гърция да излезе от финансовото блато, в което се намира в момента. Той не пропусна да отбележи, че кризата неизбежно ще засегне по-силно слабите кръгове на обществото. Освен дефицита и външния дълг, Гърция трябва да се погрижи и за спасяването на нейното лице пред света.

„Greek statistics” е назидателното име, което си спечелихме по коридорите на Брюксел поради подаването на нереални данни за състоянието на местната икономика към Европейския статистически институт. В последствие то се разпространи и на международните пазари,” заяви той. Спирос Капралос каза, че се изискват незабавни действия за борба с корупцията и данъчните измами. Трябва да се въведат нови условия в устройството и функционирането на страната, за да се привлекат свежи инвестиции.

Капралос подчерта, че международните инвеститори, които изкупуват външния дълг на една държава я приемат като предприятие. „Международните пазари не се състоят само от спекуланти. Нито от някакви чужди финансисти, които искат да видят Гърция банкрутирала, но и от инвеститори,” каза президентът на атинската борса. Той подчерта, че тези инвеститори ще влязат на местния пазар, само ако могат да бъдат убедени от представената им стратегическа програма. Ако тази програма не им изглежда убедителна, те ще продават съответните участия, за да се отърват от риска. В момента, когато пазарите видят, че Гърция е направила всички нужни промени за оздравяването на местната икономика, те пак ще са готови да инвестират в страната. От друга страна Капралос  подчерта, че Гърция е загубила производствената си сила в последните 30 години. Повишаването на цената на работната сила, тежката административна машина, спадът в качеството и постоянните синдикални борби са част от проблемите, които поетапно са помогнали за замирането на гръцкото производство.  

Спирос Капралос  обясни, че фондовите борси са един от лостовете на икономическото развитие. Той даде пример с предприятията, вписани в списъците на Атинската фондова борса, които в последните 5 години са донесли в страната почти 25 милиарда евро капитали. Той припомни, че през последните 15 години са извършени редица приватизации на различни държавни предприятия, които са донесли милиарди евро в държавната хазна.  

Христос Стейкурис представител на опозиционната Нова демокрация отправи остра критика към управляващите като заяви, че ако тази криза изисква най-тежката социално-икономическа програма прилагана в рамките на еврозоната, то правителството е действало на тъмно през последните шест месеца. Според него настоящото държавно управление се е провалило, защото последното решение за включване на двустранния финансов механизъм противоречи напълно с очакванията от прилагането на Програмата за стабилност и развитие. Христос Стейкурис е категоричен, че тежките икономически мерки ще доведат до още по-остра рецесия в следващите месеци и години. Той припомни, че банковият сектор започна да показва първи признаци на „болест” след разрастването на държавната кредитна криза. Това неизбежно се отрази и на отпускането на кредити към малките и средни предприятия и засегна пряко ликвидността на пазара. „Държавата не може да действа с фалирали предприятия и безработни граждани,” заяви десният депутат. Затова Стейкурис призовава правителството да предприеме незабавни мерки за развиването на допълнителни мерки, които ще  поощрят положителния икономически ръст. Представителят на дясната партия подчерта, че програмата за финансова помощ на домакинствата и малките предприятия също крие опасност за поощряване на некоректните платци, което също може да представлява заплаха за банковия сектор.

Министърът на финансите Георгиос Папанконстантину говори за важността на решението за активиране на спасителния финансов механизъм и неговата роля в структурата на Европейския съюз. Министърът под подчерта, че без внедряването на новите технологии в системата на държавната администрация, правителството няма да може да извърши планираните реформи. Данъчната и социално-осигурителната система трябва да бъдат напълно обновени с помощта на цифровите технологии, за да може да функционират ефективно. Заедно с човешкия ресурс, модернизирането на системата ще даде възможност да се достигнат максимални резултати в областта на услугите и контрола, упражнявани от тези институции.

Форумът „Digital economy forum: Развитието е цифрово” организиран от Съюза на информационните и комуникационните компании в Гърция. Организацията има над 400 дружества-членове с 95% от пазарния дял в този сектор и осигуряват общо около 100 хиляди работни места. Компаниите, които предоставят комуникационни и информационни услуги имат годишен оборот почти 4% от БВП на страната. Основна тема на форума е важността на цифровите технологии в развитието на икономиката и конкурентоспособността на страната.

Категории: ИкономикаПазариЦифрови технологии
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus