Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Агнешкото се продава като топъл хляб в дните преди Великден

01 Април 2010 / 13:04:51  Виктория Миндова
2027 прочитания

Оживление цари по пазарите из цяла Гърция. Независимо от кризата и повишените данъци и тази година на гръцката великденска трапеза няма да липсва традиционното агнешко. Централният закрит пазар за месо и риба Варвакиос в сърцето на Атина „ври” от тълпи столичани, които търсят най-прясното и крехко агнешко месце за празничния ден. В проучване на GRRepoprter се установи, че противно на песимистичните  очаквания на икономическите специалисти тази пролет няма драстично повишение при цените на дребно на месото и месните продукти, нито спад в потреблението.

„Великден е голям празник в Гърция и традицията повелява агнешко на шиш във всеки дом на този ден. Обикновеният човек може да се лиши от нова дрешка или екскурзия, но агнешко на масата за празника ще има в изобилие,” коментира продавач от пазара. Друг търговец признава, че някои от редовните му клиенти купуват с две-три кила по-малко, но като цяло е доволен от движението на пазара. „Преживели сме много по-тежки времена в Гърция. По време на окупацията през Втората световна война ходихме боси и виждахме месо два пъти в годината. Сега, когато всички говорят за криза трябва да подкрепим местните производители и да купуваме само гръцко месо,” заявява пенсионерка във връзка с икономическата криза и пазарните условия. Във връзка с повишаването на ДДС-то, месар от пазара с дългогодишен опит в търговията на дребно казва: „Неизбежно е лекото повишаване на цените след покачването на ДДС-то, но разликата за крайния потребител не е по-голяма - 30-50 евроцента.”

Министърът на икономиката, развитието и търговския флот Лука Кацели посети атинския месен пазар Варвакиос в знак на подкрепа към търговците и местната търговия. „Цените на месото в тези трудни дни са на миналогодишните нива. С общи усилия трябва да подкрепим народа, който днес изпитва трудности и да дадем най-доброто от себе си, за да преодолеем икономическата криза,” заяви министър Кацели пред журналисти сред пълните сергии и морето от купувачи. Тя поясни, че пазарът е сърцето на икономиката и затова правителството трябва да подкрепя както производителите и търговците, така и потребителите.

Категории: ИкономикаПазариАгнешко
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus