Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Африкански прах и тонове кал в Гърция

05 Юни 2014 / 13:06:55  GRReporter
900 прочитания

Големи количества африкански прах са достигнали през последните дни до Гърция. Прогнозните системи на Атинския университет отчитат наличието на над 700 микрограма прах на квадратен метър в Централна Гърция в сряда сутринта. Африканският прах е пренесен с бурите, ударили страната под формата на кален дъжд.

Става дума за явление, което се наблюдава често по това време на годината в страните от средиземноморския регион.

Описвайки механизма на появата му метеорологът Тодорис Колидас от Националната метеорологична служба обяснява пред вестник „Етнос“, че  «в края на май и началото на юни в района на Атласките планини в Мароко се създава активна циклонна дейност. Това означава, че се създават въздушни маси с много ниско атмосферно налягане. С помощта на субтропичния поток, един вид „въздушна река“, тези въздушни маси се отправят към вътрешността на африканския континент. Те пътуват на изток-североизток и когато стигнат до Тунис или Либия навлизат в морето. По пътя им от Мароко до тези две държави се намира Сахара. И когато минават над пустинята въздушните маси се засилват и се създават пясъчни бури. Големи количества прах се вдигат с помощта на възходящи въздушни течения на височина около 5-6 километра над земята.

Процесът

Този прах се сляга и не пада под формата на дъжд, докато се намира над морето, тъй като по това време на годината Средиземно море е все още сравнително студено и не благоприятства валежите. Щом срещне суша обаче, и обикновено първите райони, които среща са Пелопонес или Сицилия, или от тежесттта си или под формата на дъжд африканският прах пада на земята. Да не забравяме, че по това време дъждовете са обичайно явление».

Рекордът на псички времена по пренасяне на африкански прах е отчетен през май 1903. Въз основа на симулации, направени по-късно с математически модели, е изчислено, че тогава от Африка в цяла Европа са били пренесени около 1,3 тона прах. Пясък от пустинята е бил намерен дори в скандинавските страни.

Явлението „кален дъжд“ обаче е впечатлявало и в древността.

От епохата на Омир

Както посочва Тодорис Колидас в своята книга «Метеорологична разходка», явлението е описано и от Омир, който говори за «кървав дъжд, който пада от небето, защото Зевс е решил да изпрати много смели мъже в Ада...».

Костас Лагувардос от Националната Обсерватория в Атина споделя: «миналата година калните дъждове се появиха малко по-рано от обикновено, почти през зимата». И продължава: «В следващите дни не се очаква продължаване на явлението. Както изглежда, нещата се успокояват, температурите ще се повишат, а дъжд и бури ще има главно в планинските райони в следобедните часове, което е обичайно за сезона. Ниското атмосферно налягане, което повлия и на времето у нас, се оттегля и всичко показва, че навлизаме в едно типично лятно време».

 

 

 

 

Категории: африкански прах кални дъждове Средиземноморски регион Национална метеорологична служба
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus