Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Адвокати, полицаи и държавни служители измамили застрахователи за 1 милион и 300 хиляди евро

29 Март 2014 / 14:03:36  GRReporter
1454 прочитания

Адвокати, полицаи, бизнесмени и държавни служители са замесени в огромна измама срещу застрахователни компании. Те бяха разкрили от вътрешно разследване на полицията.

Според начина на действие измамите са ставали  чрез фалшиви пътни инциденти и повреди на превозни средства.

Сред арестуваните са ръководителите на членове на групата- един 44-годишен бизнесмен - собственик на сервиз и шоурум за автомобили в Тризиния, Пелопонес, и 37-годишната му съпруга.

За същия случай дори арестувани четирима полицаи, служителка на Министерството на транспорта, двама адвокати и експерт на застрахователни компании.

Операцията и арестите

В рамките на полицейската операция вчера сутринта в Атина, Тризиния, Ханя и Ретимно на остров Крит, са арестувани 13 членове на групата. Полицаите служат в Атика, Егина и Крит. Арестувани са и 51-годишнаслужителка от Транспортна дирекция Пирея, двама адвокати на 65 и 35 години,58 експерт от застрахователни компании, 54-годишна застрахователка, 49-годишен търговец на автомобили и още един човек на 53 години, който бил използван като лъжлив свидетел.

Арестуваните са виновни за измами и фалшификации, засегнали различни застрахователни компании, чрез „режисиране” на пътни инциденти.

Водачът на организацията- 44-годишният бизнесмен, привличал чрез интернет кандидат-клиенти, обещавайки им, че ще им ремонтира безплатно автомобилите в сервиза си, както и че уреди процедурите със застрахователните компании.

Заедно с останалите членове на организацията са подготвят незаконно всеки необходим компонент - оправдание за представянето на несъществуващи загуби към застрахователни компании, за да се получат незаконни печалби.

С участието на замесените полицаи са се съставяли фалшиви удостоверения за катастрофи, в които се фалшифицират подписите на собствениците на автомобили. Освен това съпругата на бизнесмена и застрахователката са съставяли фалшиви протоколи за  „приятелско разбирателство” или отговорни декларации , при които подписите на водачите също са фалшифицирани.

След това, в сътрудничество с двамата адвокати са подавани искове към застрахователните компании, прикривайки предполагаемите пострадали превозни средства, в резултат на което компаниите не са могли да правят съответния проверка (хронология на сблъсъка, стойността на щетите, подправката и т.н.). По този начин са изплащани големи обезщетения – до 28 000 евро на случай.

Обръщат се към всички застрахователни компании

Престъпната организация , за да скрие „следите”си при режисираните  злополуки и да не се разкрие измамата е разпределяла  внимателно предполагаемите аварии в почти всички застрахователни компании, опериращи на гръцкия пазар, като в същото време най- различни  използват недостатъците в процедурите по контрола.

При полицейското разследване, проведено от Отдела вътрешните случаи, събраният материал надвишава 25 000 страници и 550 случая на пътнотранспортни произшествия, направен е и кръстосан анализ на данните. Изводите са следните:

• открити са 140 случаи на недействителни катастрофи
• предизвикани са икономически щети на поне 27 застрахователни фирми, които надминават 1 300 000 евро.
• в повечето от 30 случаи са използвани снимки от щети по автомобилите, предизвикани преди това, а щетите възлизат на 100 000 евро.
• в 40 случаи са представени едни и същи щети, с различни табели на автомобилите и при различни застрахователни фирми, а щетите са 250 000 евро.
• съставени са 100 фалшиви бюлетини за катастрофи, с фалшифицирани подписи на замесените, с щети- 750 000 евро
• в 90 случаи са използвани фалшиви шофьорски книжки, пълномощни и др., а щетите са за 600 000 евро

По време на разследването са открити и конфискувани:
• фалшиви пълномощни и множество документи от един тип
• пистолет и револвер, притежание на 48-годишен сержант
• 15 коли, от които десет са били замесени в недействителни пътнотранспортни произшествия и многократно са им платени големи парични обезщетения, а другите пет, които се представят като виновни за пътнотранспортни произшествия.

При същия случай обвиняеми са и 47-годишен пенсиониран полицай , както и 45-годишен експерт.

Според разследването няма замесени служители на застрахователните фирми, отговорни за проверката, уреждането и плащането на обезщетенията.

Арестуваните днес ще бъдат заведени в прокуратурата в Пирея.

Категории: фалшиви катастрофи застрахователни измами арестувани
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus