Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Адонис Георгиадис уличи СИРИЗА в клиентелизъм

26 Ноември 2013 / 19:11:29  Анастасия Балездрова
921 прочитания

Започналият в телевизионно предаване спор между министъра на здравеопазването Адонис Георгиадис и СИРИЗА прерасна в политически въпрос от първа величина. Обвиненията на министъра, че основната опозиционна партия се противопоставя на проектозакона за генеричните лекарства, защото обслужва интересите на гръцките фармацевтични компании принудиха левите да организират извънредна пресконференция.

В нея участваха не само депутатите, които са отговорни за политиката на СИРИЗА в здравния сектор, но и самият лидер на партията Алексис Ципрас. Той призова правителството да оттегли правния текст, който се очаква да бъде гласуван в сряда и да инициира 10-дневен публичен диалог във връзка с разходите за лекарства.

Алексис Ципрас постави под съмнение намеренията на кабинета да намали цените на лекарствата. Той заяви, че Адонис Георгиадис още с влизането си в министерския кабинет е подписал покачването на цените на 265 лекарства и го нарече “най-подходящият да унищожи системата за здравеопазване министър”.

Лидерът на СИРИЗА оспори изявленията на Георгиадис, че с поправката в закона ще спаднат цените на 6 000 лекарства. “С поправката той иска да си осигури правото да снема цените на определен брой лекарства както реши, без никакъв парламентарен контрол. Ние смятаме, че зад това може да се крие клиентелистка връзка между конкретните компании и министъра. Нека наречем нещата с истинското им име: Поправката не е в интерес на общественото здраве и гражданите. Тя обслужва олигопола на евтините лекарства със съмнително качество”.

снимка: protagon.gr

Въпреки тежките обвинения, Алексис Ципрас не пожела да поясни в какво се състои клиентелистката връзка между правителството и международните фармацевтични компании. По същия начин избегна да отговори на въпроса кои от генеричните лекарства, които произвеждат те са с лошо качество.

Алексис Ципрас призова Адонис Георгиадис да се извини за това, че е обвинил СИРИЗА и в частност партийното радио “Сто кокино 105,5” (“На червеното” – б.а.) в клиентелизъм. В изявленията си министърът бе заявил, че от СИРИЗА се противопоставят на проектозакона за генеричните лекарства, защото двама от рекламодателите на радиото са гръцки фармацевтични компании, които ще претърпят загуби от промяната в закона. Според Алексис Ципрас приходите на радиото от рекламите са общо 3 500 евро и това е достатъчен аргумент, за да бъдат оборени обвиненията на Георгиадис.

От своя страна, министърът показа, че няма никакво намерение да отстъпи. В интервю за телевизия СКАЙ той посочи, че директорът на радио “Сто кокино” Костас Арванитис е признал, че “имат вземане – даване” с фармацевтичните компании.

“Колко пари са взели под или на масата е друг въпрос. Хванахме ви в крачка”, каза Георгиадис на журналиста Георгиос Кирицис от другата свързана със СИРИЗА медия – вестник “Авги”.

Според Адонис Георгиадис основната опозиционна партия приема безрезервно исканията на Асоциацията ба гръцките фармацевтични компании.

Заслужава да се отбележи, че радио “Сто кокино” подаде съдебен иск срещу Адонис Георгиадис за неговите изявления по адрес на медията.  

Категории: Политика Адонис Георгиадис СИРИЗА Алексис Ципрас генерични лекарства фармацевтични компании
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus