Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

9 от всеки 10 български предприятия използват компютри и интернет

22 Януари 2016 / 09:01:29  Иван Петков
937 прочитания

Министърът на икономиката Божидар Лукарски даде старт на програма „Модерният бизнес”, която ще се реализира от Изпълнителната агенция за насърчаване на малки и средни предприятия  и Майкрософт България. Програмата ще бъде насочена към инвестиране в по-добрата конкурентоспособност, гъвкавост и ефективно управление на бизнеса за малките и средни предприятия. Кампанията ще продължи до края на юни 2016. 

ИТ индустрията в България се отличава с висока добавена стойност и динамично развитие, мобилните комуникации отварят нови пазарни ниши за развитие, подчерта министър Лукарски. Разширява се обсега на включване на информационните технологии  в области като образование, здравеопазване, комунални услуги, управление на частния и публичен сектор и други традиционни отрасли.

Според изнесената от министър Лукарски информация, в България има над 3,8 милиона потребители на интернет, това поставя страната на 9 позиция по общ брой потребители на световната мрежа в Източна Европа. Броят на абонатите на мобилен интернет е надхвърлил 4,8 милиона. България заема 7 позиция по този показател в Източна Европа. В същото време, степента на внедряване на облачните услуги е ниска, като страната изостава по този показател от регионалните си съседи. Причина за това е малкият ИТ пазар. Електронното правителство е друг показател, по който България изостава. България е класирана на 73 място в света от 193 изследвани страни и е по-долу от всички държави от Източна Европа, като изпреварва само Албания, Украйна, Македония и Босна и Херцеговина. Причините за това се дължат на слабата координация между различните ведомства, високите разходи за изпълнение на услугите и липсата на информираност на гражданите относно наличните услуги. Българското правителство следва насоките на стратегията за развитие на електронно управление 2014 – 2020. Министърът изрази надежди, че следващата година българските граждани ще могат да получават все повече административни услуги по интернет.

Българският бизнес става все по-грамотен: 9 от 10 предприятия използват компютри и интернет. Ръст бележи и интернет търговията – въпреки че нивата й са по-ниски от средните за региона, се очаква тя да нарасне с 39,7% през периода 2015-2019.

Петър Иванов, изпълнителен директор на Майкрософт България, изнесе статистика, според която в България има повече от 315 хиляди малки и средни предприятия. Броят им е далеч повече от съизмеримите по население съседните на България държави и тези в района на югоизточна Европа. 220 хиляди са активните компании и те допринасят за 76% от заетостта в държавата. Беше изтъкнато предимството на България в широколентовата интернет свързаност, показател, по който страната се нарежда на едно от първите места. Това е предпоставка за доставяне на качествени облачни услуги, които да направят българския бизнес по-конкурентноспособен и видим на нови пазари.

Програмата е насочена към предприятия до 250 служители, на които ще предостави безплатно внедряване на Office365, обучение на служителите и консултации за ИТ екипите за използване на пакета от услуги. В рамките й партньорите ще осигурят достъп на малките и средни предприятия до специализирани обучения и лекции в подкрепа на конкурентоспособността и бизнес планирането. 

Малките и средни предприятия ще могат да заявят интерес към програмата чрез сайта на ИАНМСП или на www.moderenbiznes.bg до 30 юни 2016 година. На сайта те ще могат да оставят контактите си, за да получат персонализирано предложение спрямо нуждите си, както и да намерят списък с партньори, които работят по програмата.

Категории: Малък и среден бизнес облачни услуги Божидар ЛукарскиИкономика програма за подпомагане
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus