Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

877 души заложници на административната несъгласуваност

14 Април 2010 / 14:04:14  Виктория Миндова
1084 прочитания

Верига от протестиращи затвори улиците около Министерството на финансите в центъра на Атина. 877 души одобрени по програмата на назначаване на Висшия съвет за подбор на персонала (АСЕП) излязоха на протест срещу спирането й в последните шест месеца. Програмата покрива нуждите от запълване на нови работни места  в държавния сектор. Кандидатите трябва да преминат успешно серия от изпити, определени от министерството на финансите. Последният проведен изпит за кандидатстване по държавната програма е бил в началото на април миналата година.На него са се явили около 20 хиляди души от цяла Гърция. Условията за явяване на изпита са били кандидатстващите да проведат двегодишна специализация и обучение, която ще ги подготви за придобиването на нужната квалификация.

„След като завърших висшето си образование, не можех да си намеря работа много време. Един приятел ми каза за новите програми на АСЕП и реших да се включа в процеса за смяна на специализацията,” казва 28-годишен мъж с икономическо образование и продължава: „Учих допълнително още две години и работех нощна работа, за да мога да следвам курсовете. Минах изпита отлично, дори ми изпратиха договора за назначение в районното данъчно управление. Подписах го, а когато дойде време да бъде одобрен от Министерството на финансите министърът отказа”. Мъжът разказва, че след като една година е чакал да бъде назначен е кандидатствал за отворена позиция в счетоводния отдел на частната компания Tellas АД. По документи бил одобрен, но когато потърсили името му в Google, излязъл в списъците по програмата на АСЕП и така работата му била отказана. „Отказаха да ме вземат, защото по документи бях одобрен на държавна длъжност. Не можели да инвестират в мен, при положение, че след година-две може да напусна,” разказва младежът.

Младите хора са гневни на социалистическото управление на ПАСОК, защото по техни думи в началото от министерството са дали обещание, че програмите за назначение няма да бъдат замразени. В последствие обаче,попълването на новите работни места е било блокирано. „Преминах изпита успешно. Обадиха ми се от Министерството на финансите и ми казаха, че съм одобрена за свободно място в Сметната палата. Напуснах предишната си работа, защото след три седмици трябваше да се явя на новото работно място. В последния момент министър Папаконстантину заяви, че не може да премине към назначения и така днес съм без работа,” разказва 29-годишно момиче с висше икономическо образование.

Основният проблем на одобрените по програмата за назначаване на Висшия съвет за подбор на персонала (АСЕП) е, че не могат да кандидатстват за работа в частния сектор след като вече са влезли в списъците за чакащи назначение в държавната администрация. Хоризонтът за работа в държавния сектор за близо деветстотинте специалисти се отдалечава все повече, след обявената система пет към едно. В политическото предаване PRESS на гръцката  национална телевизия Нет 1 министърът на финансите Георгиос Папаконстантину обяви, че одобрените по АСЕП ще бъдат назначени поетапно до края на 2013 година. „Имам семейство и деца,” казва 31-годишна жена и добавя: „Какво ще правя ако не съм в първата вълна от назначени и остана без работа в следващите три години? Не мога да си намеря работа в частния сектор, а не мога да заема работното място, за което бях одобрена.”

В същото време на 50 метра разстояние се бяха събрали представители на производителите от народните пазари в Гърция. Техният протест бе против въвеждането на нов тип данъчно облагане, чрез който не се признават разходите за труд по обработване на земята и други оперативни разходи, а ще се облагат върху извършената печалба. „Ние не сме против въвеждането на касови апарати по сергиите, напротив, но правителството трябва да вземе предвид особеностите на нашия сектор. Ние не сме просто търговци, които купуват и продават стока. Нашите семейства, жени, деца и родители се трудят по цяла година, за да изкарваме продукция на народните пазари, а държавниците искат да ни сложат под равен показател с търговците,” казва стопански работник от остров Крит, който бе дошъл, за да вземе участие в протеста.

Основното недоволство на земеделските работници е, че вместо да въведе справедливост, новата данъчна реформа разтвори нови полета на раздор между търговците и производителите на селскостопански стоки. Докато фермерите протестираха срещу новите данъчни промени, търговците на плодове и зеленчуци отвориха нормално уличните си сергии. „Търговците трябваше да ни подкрепят в протеста или най-малкото да не отварят сергиите днес, а вместо това вчера вечерта купуваха двойно количество продукция от складовете на едро,” разказва с усмивка Никос, производител на домати от Атики.

 

Категории: ИкономикаПазариОбщество
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus