Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

live 85,8 процента е доброволното участие на частните кредитори в гръцкия PSI

09 Март 2012 / 08:03:17  GRReporter
1067 прочитания

85,8 процента е доброволното участие на частните кредитори в гръцкия PSI, според първите данни от Министерството на финансите. Цифрата означава, че притежателите на бонове за 29 милиарда отказват да опростят гръцкия дълг.

Гърция е готова да задейства клаузите за колективно действие и така процентът на доброволно участие на частните кредитори ще достигне до 95,7 на сто. Решението за задействането на клаузите CACs ще се вземе на специална видеоконференция на министрите на финансите от еврозоната, насрочена за този следобед.

    Облигации за 177 милиарда евро са издадени по гръцкото законодателство, от тях облигации за 152 милиарда ще се включат в процедурата по обмяната на гръцките ценни книжа. Останалата част от гръцкия дълг е в облигации, издадени по чуждо законодателство, а също и в облигации, издадени от гръцки държавни предприятия. За тях правителството е предприело друга процедура, крайният срок на която е 23 март.
    След задействането на клаузите за колективно действие в отписването на дълга ще се включат и физическите лица, които са закупили гръцки бонове. Финансовият министър Евангелос Венизелос обеща, че тези физически лица веднага ще получат обезщетение, но първо трябва да се включат доброволно в обмяната. Става дума за юридически проблем, на който се търси решение, така че да не се сложи под въпрос цялата процедура по PSI. Става дума за граждани, които са закупили облигации на стойност до 100 000 евро. Те са 9 500. Други 1 500 инвеститори притежават бонове на по-голяма стойност и ще бъдат третирани наравно с институционалните кредитори.

В 15,00 часа заседава Международната асоциация по суопове и деривативи, която ще реши дали гръцкият PSI е кредитно събитие и дали трябва да се изплатят застраховките срещу фалит на Гърция. Институцията вече веднъж отсъди, че замяната на облигациите не е кредитно събитие. Днес обаче ситуацията е различна, тъй като се оказва неизбежно задействането на клаузите за колективно действие.

Самата замяна на старите облигации с нови с по-малка номинална стойност, по-ниска лихва и по-дълъг падеж ще се извърши в понеделник, 12 март.
       Пазарите обаче реагираха отрицателно на големия успех на гръцкия PSI. Еврото поевтиня спрямо щатската валута и се разменя за 1,3215 долара. Атинската борса регистрира спад от 0,75 на сто, а индексът й спря на 763,10 базисни пункта. Единствената добра новина дойде от Европейската централна банка, която обяви, че от днес отново ще започне да приема гръцки ценни книжа като гаранции за отпускането на заеми.

Категории: гръцки дълг частни кредитори процедура по отписване на дълга икономическа криза PSI
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus