Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

83% от гърците подкрепят политиката на СИРИЗА

14 Февруари 2015 / 12:02:14  GRReporter
782 прочитания

Социологическо проучване на агенция Marc, проведено за телевизия ALPHA показва преднина от 27% за СИРИЗА пред втората политическа сила Нова демокрация.

СИРИЗА събира 45,4 % от предпочитанията на гласоподавателите срещу 18,4% за Нова демокрация. Следват Комунистическата партия с 4,8%, Независимите гърци с 4,7%, Потами с 4,6%, ПАСОК с  2,8%,  Движението на демократите социалисти с 2%, Съюзът на центристите с 1,8% и Телия с 1,3%.

83,1% от анкетираните оценяват положително първите дни на новото правителство, а 13,6% дават отрицателна или по-скоро отрицателна оценка. 3,3% не са отговорили на въпроса. 79,9% подкрепят програмната декларация на правителството, срещу 17,4%, които я оценяват отрицателно.

Що се отнася до министъра на финансите Янис Варуфакис, той получава подкрепата на 82% от гражданите.

По-рано през седмицата две други агенции констатираха, че мнозинството гърци подкрепят програмната декларация на правителството.

Според проучване на агенция GPO, проведено за телевизия Мега, 79,2% от анкетираните дават положителна оценка на програмната декларация, представена в парламента от премиера Алексис Ципрас. 6 от всеки 10 избиратели, гласували за Нова демокрация, дават подкрепата си за декларацията.

Според същата социологическа анкета, 85% от гражданите смятат, че тези програмни изявления отговарят на предизборните обещания на СИРИЗА.

73,6% от запитаните мислят, че стратегията, която правителството и премиерът следват в преговорите с кредиторите, ще доведе накрая до компромис с европейските партньори. 16,2% обаче смятат, че тя ще доведе до окончателен разрив.

В същото време, 60,9% от гражданите вярват, че рискът Гърция да излезе от еврозоната все още не е преминал. Този процент е с 9,3 единици по-висок в сравнение с миналото проучване на 23 януари.

78,4% от анкетираните оценяват положително политиката на премиера и на правителството през първите две седмици след идването им на власт, а 16% дават отрицателна оценка.

Успоредно с това 9 от всеки 10 граждани заявяват, че опозиционните партии трябва да помогнат в преговорите, които правителството води.

Интересен е фактът, че 93,5% от избирателите на Нова демокрация отговарят на този въпрос с „да” или с „по-скоро да”.

90% от участващите в проучването са съгласни със заявлението на премиера, че новото правителство е длъжно да претендира за репарации.

Подобни резултати показва и проучването на агенция ALCO. Прави впечатление, че 31% от избирателите на Нова демокрация подкрепят програмната декларация, а 41% одобряват становището на правителството относно преговорите.

Проучването, проведено по поръчка на сайта topontiki.gr, показва, че програмните изявления на правителството са предизвикали ентусиазъм и гордост у 47% от запитаните, 24% са останали равнодушни, 20% са почувствали безпокойство. Само 2% ги оценяват отрицателно.

По-конкретно, на въпроса как оценяват програмната декларация на правителството, 67% са дали положителна или много положителна оценка, 9%- отрицателна или много отрицателна, 19% са останали равнодушни, а 6% от запитаните не са отговорили.

Избирателите на двете партии, участващи в правителството, дават най-голяма подкрепа за програмната декларация. Подкрепят я и гласувалите за Златна зора, както и 68% от избирателите на ПАСОК и 31% от тези на Нова демокрация.

60%  от избирателите на Златна зора, 57% от тези на ПАСОК, 53%  от подкрепилите Потами и 48% от гласувалите за Комунистическата партия са дали вот на доверите на правителството. Недоверие са изразили 81% от подкрепилите Нова демокрация.

Що се отнася до позицията на правителството за преговорите с партньорите и кредиторите, тя е подкрепена от 75% от анкетираните, а 15% са я оценили отрицателно. 10% не са отговорили.

Според партийните предпочитания, над 90% от избирателите на СИРИЗА, Независимите гърци и Златна зора подкрепят правителствената позиция, както и 73% от избирателите на Комунистическата партия и 69% от тези на ПАСОК и Потами. Изненадващ е процентът на подкрепа за правителството между гласоподавателите на Нова демокрация- 41%.

Категории: социологически проучвания програмна декларация правителство на Ципрас избиратели
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus