Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

712 хиляди са държавните служители в Гърция

10 Април 2012 / 18:04:37  GRReporter
1831 прочитания

От началото на кризата Гърция намали държавните си служители с 56 хиляди. По-голямата част от тях са излезли в пенсия през последната година и половина, когато бе проведено първото преброяване, а на останалите не са им били подновени срочните договори. В числото обявено от министерството на административното управление са включени служителите на постоянна служба в публичната администрация, държавните предприятия, временно назначените и заетите в организациите за местно самоуправление. Служителите на постоянна позиция са около 636 хиляди. Извънредно назначените на временен договор са около 50 хиляди, а малко над 20 хиляди са работещи, които заемат конкретни позиции.

Меморандумът за финансова помощ сочи, че до 2015 държавното управление трябва да намали гръцката администрация с още 15 хиляди служители. “Поддържаме постоянна връзка с представителите на надзорната тройка и темпът на намаление на персонала в публичната администрация се смята за задоволителен”, казва пред журналисти министър Димитрис Репас, който отговаря за управлението на държавните служители и публичните служби. Той подчертава, че мерките внесени засега се смятат за достатъчни и смята, че Гърция може да изпълни поставените от кредиторите цели за свиване на държавния сектор.

Докато министрите от временното правителство на Лукас Пападимос започват да се подготвят за предизборната борба и един по един да изтъкват успехите си в реформирането на Гърция, стана ясно, че за 2011 година са останали без работа над 429 хиляди души и са затворили над 108 хиляди предприятия. Данните излязоха на бял свят след оповестяването на резултатите от доклада за състоянието на частния сектор на министерството на заетостта. 20% от хората запазили службата си работят с намалено работно време в сравнение с 2010, а тези, които получават заплата със закъснение са над 50 на сто от всички работещи в страната. Перспективите за 2012 остават мрачни, особено като се вземат предвид новините от северна Гърция, където само за първото тримесечие на тази година са били закрити 627 индустриални предприятия. 

Въпреки общия песимизъм, който е обгърнал Гърция, Атинската борса във вторник отбеляза скок и главният индекс завърши с 3,17% ръст. Той достигна 730 базисни пункта, а дневният оборот бе 60,6 милиона евро. Печеливш бе банковият сектор, където ръстът бе 21%, а губещи се оказаха компаниите за търговия производство на химикали и напитки. Спад отбеляза и лихвата по шестмесечните държавни бонове, която спадна с 0,25%. Държавната хазна събра 1,3 милиарда евро с лихва от 4,55%. 

Категории: ИкономикаПазари държавни служители Гърция рецесия безработица Атинска борса
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus