Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

70% спад в продажбите на леки коли

15 Октомври 2010 / 18:10:17  GRReporter
1085 прочитания

Общо продажбите на леки коли в последната година са намалели с 70%. Спадът е започнал още през 2008, когато над 2500 търговци на автомобили са фалирали, а 13 хиляди работни места са били загубени. Данните бяха представени от Асоциацията на автомобилните вносители и търговци в Гърция, които оценяват, че в следващите три месеца ще затворят още седем хиляди автомобилни представителства на дребно.

Оценката е, че 2010 ще завърши с още 20 хиляди безработни, като в сумата се включват освен търговците,  администрацията и заетите в сервизните услуги. Безработицата в сектора от началото на годината е била 10%, а до края на 2010 ще се удвои. От Асоциацията оценяват, че с промяната в пазарните условия държавата е загубила поне 300 милиона евро приходи за 2009, а за 2010 тази загуба ще се увеличи на 500 милиона евро. Общо продадените нови коли тази година не надминават 160 хиляди, а най-оптимистичните очаквания за 2011 са, че техния брой ще достигне 90 хиляди леки коли.

Освен общата икономическа криза, причини за драматичния спад в продажбите са и високите пътни данъци, които правителството наложи с въвеждането на реформа в данъчната система. Ниската ликвидност на банките, които не дават заеми за лизинг, както и допълнителният данък лукс върху новите автомобили от по-горен клас също допринасят за ниския оборот. „Не можем да издържаме повече, няма да изкараме дълго в тези условия,” казва Петимазас. Автомобилните търговци искат правителството да преосмисли последните промени в закона и да премахне данък лукс. По този начин ще се даде възможност на финансово по-силните (колкото и да е намалял техния брой) да си позволят нова кола. Друго предложение е да се върне мярката за рециклиране на стари автомобили срещу заплащане, която отбеляза голям успех в предишни години и даде допълнителен стимул на собствениците на стари автомобили да ги сменят за нови.

В резултат на срива в продажбите и още по-песимистичните очаквания за следващата година, вносителите на леки коли са принудени да предоговорят условията с компаниите производители в Европа и Азия. Заместник-председателят на Асоциацията на автомобилните вносители и търговци Аркадиос Цивеликидис заяви, че компаниите-майки трябва да вземат в предвид новите икономически условия и да намалят процента на печалбата, за да оцелеят местните представителства и дъщерните дружества в страната.

Категории: ИкономикаПазари леки коли криза
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus