Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

70 хиляди жители и гости на Егина заложници на електро авария

11 Август 2010 / 11:08:59  GRReporter
1066 прочитания

Над 70 хиляди жители и гости на гръцкия остров Егина четвърти ден са без ток след аварията на трите подводни кабела, пренасящи електричество от континентална Гърция към острова. Като резултат от електро аварията десетки туристи прекратиха по-рано от планираното лятната си отпуска, а стотици други туристи са отменили резервациите си за идния уикенд. Според публикацията в гръцкото издание Етнос поради липсата на електричество летуващите не само стоят на тъмно, но са и без климатик и достъп до топла вода (достъпна само ако работят електрическите бойлери), което превръща лятната отпуска от удоволствие в летен ад.

Според специалистите на гръцката НЕК повредата е дошла от пускането на корабни котви, които най-вероятно са увредили трасето и са станали причина за прекъсването на електроснабдяването в Егина. В момента на острова са изпратени 10 коли-генератори. За сега се покриват нуждите от електричество на местните болници и водоразпределителните пунктове, както и в населените места където има режим на тока от вчера  – два часа с електричество четири часа без, както се описва гръцкият вестник Катемерини. „Храните в хладилниците започнаха да се развалят и разбира се сега ги изхвърляме,” обяснява пред изданието Павлос Лазаро, който е собственик на малък хотел в района на Пердикас на Егина. Той обяснява, че проблемите с електроснабдяването на острова не са нови и че поне 40 пъти в годината възникват малки и по-големи аварии. Хотелиерът оценява, че като цяло поддръжката на електрическите кабели е неефективна и обвинява в немарливост отговорните в Националната  електрическа компания.

Кметът на Егина заяви, че на първо време са се провели ремонтни работи на един от кабелите, който е на около 300 метра разстояние от брега на залив Сарпа и се намира на 15-20 метра дълбочина. Възстановяването на трасето се извършва с помощта на водолази, които трябва да установят конкретното място на повредата, да изнесат кабела на повърхността, да отстранят проблема, след което пак да заровят кабела на дъното на морето. Същата процедура ще се проведе и за ремонта и на втория кабел като тази задача ще е с повишена трудност поради факта, че той се намира на 3000 метра от брега и на 80 дълбочина от дъното на морето.    

От Асоциацията на хотелиерите на остров Егина заявяват, че търпението на туристите на острова се изчерпва, като този инцидент поставя поредното петно върху имиджа на страната. „За наша радост туристите обичат Егина. Както се оказа голяма част то гостите на острова не се подадоха на паника, показаха разбиране и изчакват проблема да се реши. Това търпение, обаче си има край,” обяснява председателят на хотелската асоциация Ставрос Каламакис. Той обяснява, че още през 2003 година е бил одобрен проект за четвърти подводен електропровод, както и за създаването на нова електроразпределителна централа. Според Ставрос Каламакис ако тези два проекта са били изпълнени, Егина нямаше да има проблеми с електричеството през лятото на 2010 година.

Категории: АктуалноОбществоОстрови
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus