Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

5 милиарда евро са капиталовите нужди на банките

23 Февруари 2014 / 13:02:04  GRReporter
978 прочитания

На нива около 5 милиарда евро се движат капиталовите нужди на четирите добри банки. Те бяха определени от стрес тестовете, проведени от компанията BlackRock. Според банкови източници, капиталовите нужди на Eurobank са 2,5 милиарда евро, на Националната банка- 2 милиарда, а на Банка Пиреос- по-малко от 500 милиона. Alpha Bank е единствената от добрите банки, която както изглежда не се нуждае от допълнителни капитали.

Отбелязва се обаче, че все още липсва споразумение между тройката и Банката на Гърция за някои технически аспекти, които могат да доведат до съществени различия в крайните резултати.  Банкови източници изчисляват, че финализирането на нерешените въпроси с тройката ще доведе до малки промени в сумата от  5 млрд. евро, обаче информацията на вестник Катимерини показва, че горната оценка на капиталовите нужди е направена по методология, която разчита повече на базовия сценарий, предвиждащ връщането на страната към възходящата траектория  през тази година. Ако тройката настоява за по-консервативен подход , т.е. да се даде повече тежест на неблагоприятния сценарий (който предвижда поддържането на рецесия в продължение на две години - 2014-2015), то тогава сумата на капиталовите нужди може да бъде значително по-висока.

Банкови източници не смятат, че такъв сценарий е много вероятен, тъй като развитието на икономиката показва, че  Гърция вече се движи възходящо. В тази рамка се предвижда, че е много вероятно БВП да е чувствително по-висок от прогнозите на базовия сценарий.

Припомня се, че неблагоприятният сценарий на BlackRock за развитието на икономиката предвижда намаляване на БВП с 2,5% през 2014, срещу прогнозата на Международния валутен фонд за увеличение с 0,6%, намаляване на БВП с 0,5% през 2015срещу прогнозата на МВФ за увеличение с 2,95% , а за 2016 най-лошият сценарий на BlackRock предвижда увеличение на БВП с 1% срещу прогнозата на МВФ за увеличение с 3,74% , Именно прогнозите на Международния валутен фонд са основният сценарий.

Реакциите

Източници от Eurobank не крият задоволството си от развитието. Те смятат, че публикуването на капиталовите нужди и планираната от правителството законодателна промяна са голяма стъпка към увеличаването на акционерния капитал на банката, което ще възлезе на 2,5 милиарда евро. Отбелязва се, че капиталовите нужди на банката се образуват  на нивата, които са определили пазарът и инвеститорите. Твърди се, че инвеститорският интерес за покриване на капиталовите нужди е много голям.

От своя страна, Националната банка не направи коментар. Отбелязва се обаче, че крайният размер на капиталовите нужди ще е постижим и ме може да има неприятни изненади. Подчертава се, че не се поставя въпросът за увеличаване на акционерния капитал  и че развитието на икономиката ще потвърди високото качество на кредитното портфолио на банковата група.

Представители на ръководството на Банка Пиреос не коментираха размера на капиталовите нужди, в очакване на официалния доклад.

От страна на Alpha Bank източниците не крият задоволството си от факта, че банката не се нуждае от допълнителни капитали. Както отбелязват, по основния сценарий банката има капиталов запас от 1 милиард евро, а дори по неблагоприятния сценарий, който предвижда спад през 2014 и 2015, капиталовата база на банката е достатъчна, за да покрие възможните загуби.

Висящите въпроси

Висящите въпроси, които трябва да се обсъдят с тройката, са определянето на границите на показателите на капиталовата достатъчност на банките, управлението на отсрочените данъци , както и по кой сценарий, основния или неблагоприятния, или по някаква комбинация от двата, ще се изчисляват капиталовите нужди на банките. Различията могат да доведат до промени в размера на потенциалната печалба за  периода 2014 - 2016, който ще приеме тройката,  в съответните приходи от продажби на активи.

Законопроектът за банките

Веднага след публикуването на капиталовите нужди, Министерството на финансите ще внесе нов законопроект за банките, който ще има 3 основни пункта:

1. увеличаване на акционерния капитал на банките, които вече са получили държавна помощ

2. задължително превръщане на облигациите с намалена гаранция в общи акции, ако една банка прибегне към държавна помощ отново. Предвижда се налагане на граница на възнагражденията на висшите кадри на ръководствата на добрите банки. Според законопроекта, възнаграждението не може да е по-високо от средната заплата в банката, умножена по 10, или от средната заплата в страната, умножена по 15. Границата ще се налага, ако банките прибягнат отново до държавна помощ.

3. изкупуване на варантите на банките. Макар че според информациите тройката не е съгласна, ще се даде възможност на Фонда за финансова стабилност да внесе публични предложения за изкупуването на варантите, които са издадени от банките. Целта на фонда е чрез обратното изкупуване на варанти да пусне банковите акции, свързани с тях, и след това продължи да продава тези активи на физически лица.

 

Категории: Alpha Bank Eurobank Банка Пиреос Национална банка капиталови нужди
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus