Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

live 5,7 по Рихтер разлюляха Пелопонес

29 Август 2014 / 07:08:20  GRReporter
764 прочитания

Земетресение от 5,7 степен по Рихтер разлюля тази сутрин в 6,45 часа полуостров Пелопонес. То бе усетено и в Атина и на остров Крит. От Атинския геодезически институт определят епицентъра му в морето, източно от областта Лакония и западно от остров Милос, на 145 километра югоизточно от Атина. Три минути по-късно от същия епицентър последва втори трус, този път от 4,7 степен по Рихтер, а в 7,13 часа е отбелязан трети трус с мощност 2,7 степен по скалата на Рихтер. (Епицентърът е обозначен със звездичка на картата).
   Според Евросредиземноморския сеизмичен институт, обаче, силата на труса е била от 5,8 степен по Рихтер. През последните дни в района не е имало никакви предупредителни трусове.

Директорът по изследователската част на Атинския геодезически институт Герасимос Пападопулос съобщи, че земетресението е имало голяма продължителност и се е почувствало на голяма площ. Според него от първите данни, с които разполагат сеизмолозите, трусът не буди тревога, защото има средноголяма дълбочина, а епицентърът му се намира в морето. Директорката на същия институт Мария Сахпази заяви, че по всяка вероятност земетресението в 6,45 часа със сила 5,7 по Рихтер е било основния трус, но учените от Атинския геодезически институт продължават да следят активността на огнището.
    Без тревога бе и коментарът на сеизмолога Георгиос Хулиарас, който твърди, че въпросният район не се характеризира с голяма сеизмична активност. А преподавателят по сеизмология Евтимиос Леккас изчислява дълбочината на епицентъра между 80 и 85 километра.

Категории: земетресение Пелопонес Атински геодезически институт епицентър сеизмична активност
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus